VLAAMS-BRABANT: – Het zorgaanbod groeit trager dan het aantal ouderen dat zorg nodig heeft. Daarom nam de provincie Vlaams-Brabant verschillende initiatieven om de dagopvang van ouderen te stimuleren. De provincie gaf 292.000 euro subsidies uit voor de dagopvang van ouderen of de steun aan kleinschalige buurtgerichte dagbestedingsinitiatieven of subsidies voor projecten die door toeleiding, bemiddeling of vervoer de deelname van ouderen aan dagbesteding bevorderen.

Maar het zorgaanbod groeit niet aan het zelfde tempo. We stellen vast dat dit nog meevalt voor het aanbod in de rusthuizen. Momenteel is 72% van de nood aan rusthuisbedden ingevuld en met de geplande plaatsen erbij zal dat 95% zijn. De kamers in een centrum voor kortverblijf in Vlaams-Brabant zijn gestegen van 56 plaatsen in 2007 naar 138 nu. Dat is nog ruim onvoldoende maar de de toename is bemoedigend.

Anders gesteld is het met de lokale dienstencentra en dagverzorgingscentra. De investering en werking kosten veel geld en mogelijk initiatiefnemers moeten al sterk staan om dit uit te bouwen.

Gedeputeerde Monique Swinnen: ” Daarom namen we verschillende initiatieven om de dagopvang van ouderen te stimuleren. Zo is er het provinciaal subsidiereglement voor de dagopvang van ouderen of de steun aan kleinschalige buurtgerichte dagbestedingsinitiatieven of subsidies voor projecten die door toeleiding, bemiddeling of vervoer de deelname van ouderen aan dagbesteding bevorderen.”

Via het subsidiereglement voor de dagopvang van ouderen kunnen nieuwe lokale dienstencentra en dagopvangcentra een investeringssubsidie krijgen. Bestaande dagverzorgingscentra krijgen ook subsidie als ze nieuwe plaatsen creëren.
De deputatie kende voor dit jaar 220.000 euro subsidies toe aan drie nieuwe lokale dienstencentra, De Pasja in Halle, Ter Putkapelle in Leuven en De Meander in Sint-Pieters-Leeuw, en vijf nieuwe dagopvangcentra, D’Eyckenbrug in Bierbeek, De Wijnstok in Hoeilaart, Het Convent in Holsbeek, het themahuis CADO van Landelijke Thuiszorg in Vilvoorde en St.-Antonius in Zaventem.

Daarnaast moedigt de provincie kleinschalige buurtgerichte dagbestedingsinitiatieven aan.

%d bloggers liken dit: