VLEZENBEEK: – Het seizoen van de geurende, lekkere kwaliteitsaardbeien uit Vlezenbeek is volop gestart.
Je hoeft niet naar de grootwarenhuizen voor Spaanse of Portugese aardbeien. In Vlezenbeek kan je bij een 10-tal kwekers (hetzij in hoofdberoep, hetzij in bijberoep) heerlijke versgeplukte aardbeien kopen tegen een heel mooie prijs!

De teelt van aardbeien is eind de 19de eeuw uit Dilbeek overgekomen naar Vlezenbeek.
Na de tweede wereld oorlog was de teelt alom verspreid bij de Vlezenbekenaren. Ieder gezin verkreeg een extra inkomen door de teelt. Vandaag de dag zijn er nog 3 beroepskwekers en  verschillende kwekers in bijberoep actief.
Wij gingen een kijkje nemen bij Francis Schoukens

aardbeien kweker Francis Schoukens

Francis Schoukens: “ De mensen kiezen nog steeds doelbewust voor aardbeien uit Vlezenbeek omwille van hun smaak!

Bij ons koop je de aardbeien rechtstreeks bij de kweker wat de prijs drukt.
Aardbeien kweken is nog een beroep met heel veel handarbeid. Vermoedelijk is het daardoor dat er niet zoveel kwekers meer over zijn.
Maar hier in Vlezenbeek kan je nog altijd de smaakvolle aardbei bekomen.
Voor ons begint het seizoen met de plastic tunnel. Dit jaar is het een beetje later door de lange winter. Het topseizoen gaat nu beginnen. Juni is de maand van de aardbeien.”

Francis Schoukens: “ Als de tunnel en de openluchtaardbei gedaan zijn dan werken we met doordragers. Die staan nu in volle bloei en deze aardbeien zullen in juli en augustus rijp zijn.
In de tijd van mijn vader kon men alleen volle grond plukken dus maar enkele weken in het seizoen. Nu werken we met overkapping als bescherming tegen de regen en wind. Ook dankzij de doordragers kunnen we het seizoen gevoelig uitbreiden met steeds verse aardbeien. ”

Francis Schoukens: “ We willen vooral dikke aardbeien. De kleintjes zijn niet interessant, daar is veel te veel werk aan. Daarom planten we elk jaar opnieuw plantjes aan en laten we stukken grond ook braak liggen zodat de grond terug goed wordt.
We hebben ook onze eigen bijen en hommels om de aardbeien te bestuiven. Dat is heel belangrijk dat de plantjes goed bestoven worden anders krijg je misvorming van de aardbei. Het moet 14 graden zijn voor de bijen en hommels want dan is de bloem goed toegankelijk voor bestuiving.”

De versgeplukte aardbeien van Francis Schoukens kan je elke namiddag vanaf 13 uur bij hem gaan kopen aan de Schaliestraat 20 te Vlezenbeek

Of je kan terecht bij één van zijn collega’s aardbeien kwekers:
Van Hassel Luc – Appelboomstraat
Schoukens Arthur – Postweg
De Pauw Ferdinand – Smidsestraat
Coppge Yaak – Domstraat
Victor Dobré – Domstraat
Michiels Georges – Domstraat
Vanbellingen Gilbert – Pedestraat
Mertens Jean – Groenenbergstraat
En in Sint-Pieters-Leeuw:
Colombie – kruispunt Bergense- en Alsembergsesteenweg
J. Vanderscheuren  – Rattendaal 23


Nog enkele gebruikstips voor aardbeien.
Aankoop en bewaring
Verse aardbeien zijn glanzend rood, gaaf en droog en ze voelen stevig aan. Bovendien hebben ze een fris-groene kelk. Liefst het product zo snel mogelijk na aankoop verbruiken. Als u ze toch kort moet bewaren, doe dat dan in de koelkast en maximum 48 uur.
Schoonmaken en bereiding
Indien u de aardbeien voor het gebruik even wil wassen, spoel ze dan kort onder een dun waterstraaltje. Verwijder pas na het spoelen het kroontje, zo voorkomt u dat de vrucht teveel water opneemt en aan aroma verliest.

Share

4 comments

 1. Niet alleen in Vlezenbeek zijn er lekkere verse aardbeien , bij J. Vanderscheuren , Rattendaal 23 , St-Pieters-Leeuw

  1. Beste,
   Tot wanneer zijn aardbeien aan te raden voor het maken van confituur?
   Jos

 2. Beste,

  Ik volg de opleiding agro – en biotechnologie aan de KaHo Sint – Lieven te Sint – Niklaas. Momenteel werk ik aan een opdracht van Tuinbouw. het onderwerp gaat over bestuiving van bijen of hommels bij de aardbeiteelt.

  Ik heb het bovenstaand bericht gelezen. Voor de opdracht zoeken we nog wat argumenten van aardbeitelers voor het gebruik van hommels of bijen in hun teelt. We weten via literatuurstudie wel wat de meest voorkomende verschillen zijn maar we zouden graag praktische argumenten horen. Dit omdat er meestal wel andere dingen gezegd worden waar we niets over vonden of zelfs geen rekening mee hadden gehouden. Zo zijn er bijenkwekers dat bijen uitzetten in kwekerijen om wille van hun eigen opbrengsten. Dat is natuurlijk ook wel een motivatie op zich … want de overtuigingskracht van de kwekerijen om hun bijen te gebruiken is soms een doorslaggevende factor voor de keuze van de aardbeiteler.

  Ik zag bovenaan een paar collega’s staan. Nu ik zou die graag contacteren maar hiervoor zou ik eigenlijk een emailadres nodig hebben. Kan de redactie van dit bericht hier mij mee helpen?

  U mag gerust iets laten weten op mijn emailadres. U zou dit normaal automatisch moeten ontvangen bij het toevoegen van dit bericht.

  Dank bij voorbaat en met vriendelijke groeten

  ken en zijn collega’s Bruno en Thomas.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: