BELGIË / SINT-PIETERS-LEEUW: – Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom deelde vanavond mee dat als er vervroegde federale verkiezingen komen, deze zullen georganiseerd worden op basis van de bestaande wetgeving en met de huidige kieskringen.

Volgens minister Turtelboom is het evenwel niet meer mogelijk om terug te keren naar de kleinere kiesarrondissementen van vroeger. Dat had weliswaar de bezwaren die het Grondwettelijk Hof in 2003 over B-H-V maakte kunnen wegnemen.
Een wijziging van de kieswet is evenwel een politieke beslissing en volgens Turtelboom kan een ontslagnemende regering die niet nemen.

Hoe dan ook, als het parlement donderdag ontbonden wordt, zullen de verkiezingen plaatsvinden op zondag 6 juni 2010 . Als dat volgende week gebeurt, zullen de verkiezingen op 13 juni 2010 gehouden worden.

Verschillende burgemeesters uit de rand hebben al aangekondigd dat ze de stembusgang zullen boycotten.
Bij Binnenlandse Zaken heeft men alvast een draaiboek opgesteld om dergelijke problemen te helpen oplossen. Dat draaiboek moet er ook voor zorgen dat de verkiezingen zo vlot mogelijk verlopen.
Daarbij zullen op korte termijn ook afspraken gemaakt worden met de provinciegouverneurs.

Michel Doomst
Michel Doomst

Michel Doomst,arrondissementeel voorzitter van CD&V en Federaal Volksvertegenwoordiger in het VRT journaal van 13 uur:
Voor ons is er een enorm probleem wanneer er volgende federale verkiezingen komen zonder de splitsing van de kieskring. Ik vind dat we die lijn logisch moeten doortrekken hé m.a.w. wij kunnen die verkiezingen niet organiseren.
Er zijn ook twee voorzitters van het Grondwettelijk Hof die gezegd hebben – wat men nu aan het doen zijn is ongrondwettelijk – Ik denk dus dat wij vanuit de basis daar de wet aan onze kant hebben en het is nu aan mevrouw Turtelboom uittredende minister van binnelandse zaken om een initiatief te nemen en te kijken hoe dit opgelost kan worden
.”

Burgemeester Lieve Vanlinthout reageerde ook op ring-tv:
http://www.ringtv.be/index.php?id=1&datum=2010-04-27

Share

%d bloggers liken dit: