PAJOTTENLANDPAJOTTENLAND / SINT-PIETERS-LEEUW: – In de toekomst krijgen plattelandsondernemers uit het Pajottenland en de Zennevallei de kans hun producten onder het streekmerk Pajottenland te vermarkten.

PAJOTTENLAND: de vijf projectmedewerkers uit de drie regio’s
PAJOTTENLAND: de vijf projectmedewerkers uit de drie regio’s

De voorbije maanden werd met tientallen mensen uit de regio, van Affligem tot Sint-Genesius-Rode gewerkt aan het ‘dna’ van de regio. Aansluitend werd een internetonderzoek gehouden naar de bekendheid van de streek en haar identiteit. Met al deze resultaten werd het nieuwe beeldmerk voor de streek ontwikkeld. Dat vier op vijf Vlamingen de naam Pajottenland reeds kennen, en dat de nationale media de streek tussen Affligem en Sint-Genesius-Rode meestal als ‘Pajottenland’ benoemen, zijn pluspunten om deze naam als beeldmerk te gebruiken. Een kleine tweehonderd aanwezigen volgden de studiedag rond ‘regional branding’en de merkvoorstelling in het Koetshuis in Roosdaal.

De dertien gemeentebesturen aan wie het nieuwe merk reeds werd voorgesteld, waren aanwezig. Meestal was er een afgevaardigde van het schepencollege. Uit sommige gemeenten was er een vertegenwoordiger van de dienst toerisme present. Op het einde van de merkvoorstelling werd een vlag overhandigd aan een vertegenwoordiger van de gemeenten.  Gedeputeerden Monique Swinnen en Jean-Pol Olbrechts van de provincie Vlaams-brabant waren eveneens aanwezig. Aan de gemeentebesturen wordt niet gevraagd om in een nieuw intergemeentelijk project te stappen, maar om het nieuwe beeldmerk en de producten uit de regio mee te promoten.

Dat het Pajottenland en de Zennevallei een unieke streek is in Vlaanderen beamen vele inwoners en bezoekers. Uit onderzoek bleek dat je ‘nergens anders de openheid en al het goede van het landelijke leven vindt, zo dichtbij de hoofdstad’. ,,Via het EFRO-project (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) ‘Regional Branding: streekidentiteit als hefboom voor de plattelandseconomie’ willen we de meerwaarden van onze regio economisch vertalen door een merk Pajottenland te creëren en dit te laten gebruiken door plattelandsondernemers’’, vertelt Lien Standaert, projectmedewerker regional branding bij Pajottenland+.

Algemeen doel

,,We willen de unieke streekidentiteit van de regio gebruiken om de plattelandseconomie te stimuleren. De naam ‘Pajottenland’ is ruim bekend in het Vlaamse land en kan de plattelandseconomie zeker versterken. We spreken hier onder andere over streekproducenten, hoeveproducenten, uitbaters van bed & breakfasts, verhuurders van vakantiewoningen, restaurants, cafés, bedrijven,… De gemeenschappelijke noemer is voor allen ‘het Pajottenland’. De beste keuze is ze allen onder de noemer ‘Pajottenland’ te vermarkten’’, vervolgt Standaert. Dit geeft de ondernemers niet alleen een ‘kwalitatief’ voordeel, het versterkt ook het regiogevoel bij de inwoners. Bezoekers en toeristen merken ook dat hier sterk aan het regiogevoel wordt gewerkt en dat ondernemers trots zijn in het Pajottenland te produceren.

Kwalitatief onderzoek: bepalen ‘dna’ Pajottenland en Zennevallei

De identiteit van de streek bepalen, hoe begin je daar aan? ,,Bottom-up, met vele mensen uit de regio, vragen aan organisaties en gemeentebesturen om mee te werken. Via vijf workshops met telkens met een tiental deelnemers werd gezocht naar de kernwaarden van de regio. Aan deze workshops namen doorsnee Pajotten en inwoners van de Zennevallei deel, maar ook ondernemers, mensen uit de socio-culturele sector, toerisme en van de plaatselijke overheden. De resultaten van elke werkgroep werden nadien in twee overlegsessies gebundeld tot het uiteindelijke raamwerk voor Pajottenland en Zennevallei’’.

Kwantitatief onderzoek: onderzoek in Vlaanderen over ‘Pajottenland’

Na het kwalitatief onderzoek volgde een online-enquête in Vlaanderen. Uit dit onderzoek bleek dat het Pajottenland met 81% naambekendheid als derde bekendste regio in Vlaanderen werd aangeduid, na de Vlaamse Ardennen (90%) en de Westhoek (83%). Aansluitend volgen regio’s als Voerstreek, Waasland, Haspengouw, Leiestreek, Meestjesland, Hageland en Heuvelland. Zennevallei en Groene Gordel halen een bekendheid van 53 en 50%. Door de goede bekendheid van de streeknaam Pajottenalnd, wordt de naam ‘Pajottenland’ de ideale merknaam voor de toekomst. Ook de nationale media gebruikt bijna steeds de naam Pajottenland voor gebeurtenissen in de streek tussen Affligem en Sint-Genesius-Rode.

Bij de vraag naar spontane associaties komt vooral naar voor: landelijk, heuvels, Vlaams-Brabant, nabijheid Brussel en natuur. Voorts volgen streekbieren, Vlaanderen, fietsen en wandelen, mooie streek, bezienswaardigheden, trekpaarden en Bruegel. Als positief imago noteren we respect voor natuur, rustig, genieten van het leven, genegenheid, warmte, ongedwongen, thuisgevoel, culturele authenticiteit.

Vroegen we aan Vlamingen welke gemeenten er tot het Pajottenland behoren, werden de gemeenten Galmaarden en Lennik het vaakst aangeduid (35%). Ook Gooik, Ternat, Roosdaal, Dilbeek en Pepingen worden het meest genoemd. Door inwoners uit Pajottenland en Zennevallei worden Gooik, Lennik, Pepingen, Galmaarden, Roosdaal en Herne het vaakst aangeduid. Dan volgen Ternat, Sint-Pieters-Leeuw (22%) en Dilbeek. Een derde van de inwoners duidt Bever, Halle, Liedekerke, Affligem en Beersel aan.

de vertegenwoordigers van de gemeenten, gedeputeerde Olbrechts en de projectuitvoerders uit het Pajottenland.

Drie vijfden van de respondenten koopt soms hoeve- en/of streekproducten. De in eigen streek gekochte hoeve/streekproducten worden vooral aangekocht bij de boer (56%) of op de markt (51%). Minder gefrequenteerde plaatsen zijn de buurtwinkel (22%) en de speciaalzaak (19%). Praktisch iedereen koopt plaatselijk hoeve- en/of streekproducten tijdens het bezoek aan een regio.

Creatie merknaam

Aansluitend volgde de creatie van het beeldmerk. De keuze valt op het woord Pajottenland, in een sterk, vloeiend en modern lettertype. ,,We verkiezen twee kleuren te gebruiken: het groene dat het landelijke Pajottenland beklemtoont en het blauw voor de Zennevallei. De positieve vorm straalt een kracht uit die moet bijdragen om in de toekomst de meerwaarde van de streek tot uiting te laten komen’’, vertelt Jos Huwaert, coördinator van Pajottenland+..

Concrete doelstellingen:

Lien Standaert: ,,Het doel is producten uit de regio onder het merk Pajottenland te brengen en de zichtbaarheid van het merk verhogen. Ook de beschikbaarheid van de producten willen we verbeteren en de bekendheid versterken. Doel is producenten aan te moedigen zich te structureren voor een betere distributie en hen ondersteunen om innovatief te zijn bij het ontwikkelen en vermarkten van producten. Voorts willen we interesse creëren voor de Pajottenlandse troeven, vooral naar specifieke doelgroepen, en plattelandsondernemers betrekken bij deze projecten, bijvoorbeeld door het aanbieden van streekmenu’s in de horeca. Ook willen we graag toeristen en recreanten in contact brengen met streekproducten. Al deze elementen dragen bij aan het ecologische aspect van dit project: producten uit eigen regio verminderen de ecologische voetafdruk en zachte recreatie houdt het landschappelijk karakter in stand’’.

Acties

De komende weken worden eerst afspraken gemaakt met de verschillende sectoren. Daarop aansluitend volgt de verspreiding van het merk in de regio. Bij ondernemers die echte ambassadeurs zijn van de streek (winkels, hoeveverkopers, cafés, restaurants, b&b’s,…) vind je binnenkort een vermelding dat zij het merk Pajottenland uitdragen. In mei staat de tweede Week van het Pajotttenland op de kalender. Deze begint met Pajotternijen op 9 mei en eindigt met een open bedrijvendag op16 mei. Op verschillende punten zal je lekkers kunnen kopen uit het Pajottenland als cadeau voor moederdag. Voorts wordt er ook verder gewerkt aan een vernieuwde toegankelijke website met een fris imago waar zowel inwoners als bezoekers het Pajottenland en zijn producten kunnen ontdekken.

Praktisch

Sedert midden 2008 werken de Antwerpse Kempen, het Meetjesland en Pajottenland+ aan dit project. De drie regio’s beschikken samen over 796.400 euro. Via EFRO-steun en middelen vanuit de Vlaanderen: 318560 euro en 140000 euro. De drie betrokken provincies, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant: 179000 euro. De partners brengen gezamenlijk 158650 euro in.

Meer info: www.pajottenland.be.

Share

%d bloggers liken dit: