SINT-PIETERS-LEEUW : – Het containerpark van Sint-Pieters-Leeuw opende in september 1994 zijn deuren. Het eerste jaar vonden de inwoners stilaan de weg naar het containerpark. Het bezoekersaantal lag al snel rond de 2.000 bezoekers per maand. De hoeveelheid afval dat werd gesorteerd in het containerpark bleef echter beperkt. Maar na bijna vijftien jaar uitbating draait het containerpark meer dan ooit op volle toeren. Tijdens de wintermaanden komen zo’n 2.500 bezoekers over de vloer en in de drukke zomermaanden flirt het bezoekersaantal met de 5.000 bezoekers per maand. Zij scheiden steeds beter de aangeboden afvalstoffen, die zo meer kans maken op recyclage! Evenredig met de hoeveelheid achtergelaten afval stijgt ook de exploitatiekost. Jaarlijks hoest het gemeentebestuur zo’n 240.000 euro op om de inwoners gratis gebruik te laten maken van het containerpark.

500.000ste bezoeker

2009-03-13-containerpark-victor-lang-en-betty-schoukensHet moment is nu aangebroken om de trouwe containerparkbezoekers even in de bloemetjes zetten. Vrijdag 13 maart 2009 om 11 uur verwelkomde het feestcomité de 500.000ste.  Dat waren Victor Lang en Betty Schoukens uit Vlezenbeek. Als dank schonk het gemeentebestuur de gelukkige een compostvat. Met dit symbolisch cadeau wil het gemeentebestuur alle inwoners stimuleren om aan thuiscompostering te doen.

Toekomst?

Het gemeentebestuur voelt duidelijk dat er een vorm van afvaltoerisme ontstaat. Dat wil zeggen dat inwoners van omliggende gemeenten waar het containerpark betalend is, via een omweg naar het containerpark in Sint-Pieters-Leeuw trachten te komen daar hier de toegang voor inwoners vooralsnog gratis is.

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw pleit daarom voor een uniform afvalbeleid in alle gemeenten van het arrondissement Halle-Vilvoorde. Het provinciebestuur plant hieromtrent enkele verkennende gesprekken met de mandatarissen van de verschillen de gemeentebesturen.

1 comment

  1. Ik vind het onaanvaardbaar om te zeggen dat het container park gratis is en het gemeentbestuur het geld ophoest om dit mogelijk te maken. We betalen dit uiteindelijk zelf met onze belastingen …. 7.4% van brutojaarinkomen (tov 6.5% in 2008 en 5% in Dilbeek). Daarmee is Sint¨-Pieters-Leeuw bij de duurste gemeenten van Vlaams Brabant en één vde enige die de belasting op de laatste 5 jaar heeft opgeslagen.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: