2009-01-21-bodemerosieIn Vlaams-Brabant is de bodem zeer gevoelig voor erosie. Bij hevige regenval spoelt het water gemakkelijk goede leemgrond weg. Bovendien bevorderen de vele sterke hellingen de erosie.
Landbouwers zijn de grootste slachtoffers. Maar bij wateroverlast stroomt de modder vaak via de hellingen en de straten de woningen binnen. De provincie Vlaams-Brabant gaat haar kennis van erosiebestrijding gebruiken om, samen met de gemeenten en de landbouwers, erosie-remmende oplossingen uit te werken. Tijdens een studiedag op 27 januari in Landen wordt het hoe, wat en waarom van erosiebestrijding uit de doeken gedaan.
 
Bij hevige regenval spoelt vaak goede grond van de velden weg. Erosie veroorzaakt niet alleen problemen op de akkers, maar ook modderstromen op wegen en in woonwijken, het dichtslibben van rioleringen en waterlopen. Tal van studies en praktijkvoorbeelden wijzen uit dat erosiebestrijdingsmaatregelen hun vruchten afwerpen.

“Het landschap in de provincie Vlaams-Brabant, met zijn leemgrond, sterk hellende percelen en grote akkers, is gevoelig voor erosie. Bij felle regen dringt het water nauwelijks in de bodem, maar stroomt van de hellingen, maakt kanalen en geulen en sleurt tonnen vruchtbare grond mee. De landbouwers zien hun goede grond verloren gaan, het regenwater komt te snel in de beken, waar de meegesleurde grond als slib wordt afgezet op de bodem. Water- en modderoverlast zijn er het gevolg van” zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.”De provincie wil dan ook haar expertise inzake erosiebestrijding vanuit de dienst landbouw inzetten om samen met de gemeentebesturen en de landbouwers erosieremmende oplossingen uit te werken. Het gaat concreet over de inrichting van grasbuffers tot niet-kerende grondbewerkingen”.
 
In 2009 staan twee projecten op stapel. Met BodemBreed wil de provincie via een geïntegreerde aanpak bodemerosie in het arrondissement Leuven tegengaan. In het Pajotse waterschap Zenne-Zuid wordt onder meer een demonstratieveld voor landbouwers aangelegd.
 
“In de komende decennia zal erosiebestrijding nog belangrijker worden aangezien de modellen van klimaatsveranderingen een toename van de neerslagintensiteit voorspellen” besluit gedeputeerde Monique Swinnen.

Inschrijven voor 23 januari via: http://www.vlaamsbrabant.be/binaries/kal-erosie-uitnodiging_tcm5-15187.pdf

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder