ZUUN: Brouwerij de Lambiek Fabriek heeft sinds gisteren een nieuwe brouwinstallatie in gebruik genomen waarmee ze brouwsels van 2000 liter kunnen maken.

Toen we vanmorgen langsgingen was het eerste brouwsel, dat gisteren gebrouwen was met de nieuwe brouwinstallatie, nog verder aan het afkoelen in het nieuwe koelschip terwijl brouwer Jozef Vanbosstraeten al druk bezig was met het brouwen van het tweede brouwsel.

Jo Panneels: “Om hier een nieuwe brouwinstallatie te installeren heeft het van de eerste mail over informatie over de brouwinstallatie op te vragen tot het nu in gebruik nemen een jaar geduurd.
Gisteren hebben we ons eerste brouwsel gemaakt op de nieuwe brouwinstallatie. De nieuwe brouwinstallatie die hier nu staat is klassiek qua opzet. Dus we werken hier met een maischkuip, daar gaan de granen en het water in wordt het beslag bewerkt. Dat pompen we dan over in de filterkuip waarin het vaste van het vloeibare wordt gescheiden en het vloeibare gaat dan terug naar de kookketel. De derde ketel die je dan ziet staan is een warmwater tank. Die dient om aan je volume te komen om de granen uit te wassen om maximaal rendement te hebben. Dan moet dat koken en daarna zoals een lambiek vraagt, om lambiek te produceren, gaat het naar het koelschip. Dat is gedeeltelijk open natuurlijk. Dus in de namiddag hebben we gedaan met koken, wat gebeurt er dan, dan gaat dat naar het koelschip, het moet koelen overnacht want we koelen niet mechanisch. Want lambiek is eigenlijk een bier van spontane vergisting en door het te laten koelen aan de niet steriele buitenlucht die vol zit met wilde gisten en bacteriën en tijdens het afkoelen gaan die zich op een bepaald moment gaan enten waardoor je met een geïnfecteerd brouwsel zit dat we dan op onze Franse eikenhouten vaten zetten. Daarna laten we dat voor minstens één jaar uitrijpen en dan spreken we van een lambiek.
Het zijn telkens brouwsels van 2000 liter dat we nu per keer maken. We hebben daarvoor bewust gekozen. Groter niet omdat ons koelschip niet meer aan kan.
Theoretisch loopt het brouwseizoen nog tot eind april. Dus laat ons zeggen dit jaar tot aan ‘Toer de Geuze’, maar zolang de nachten koud genoeg zijn gaan we er nog maximaal van profiteren.
En trouwens voor de ‘Toer de Geuze’ gaan we nog iets speciaal lanceren, ik kan er nu nog niet meer over vertellen,… En in het najaar voorzien we de ‘Bord-Elle’ die zou moeten terug komen.
Buiten het brouwen voor onszelf staan we nu ook open om te brouwen voor derden zoals geuzestekerijen. ”

Deze slideshow vereist JavaScript.

De Lambiek Fabriek werd in 2016 opgericht en sinds december 2021 zijn ze gevestigd in de Eugène Ghijsstraat 71 in Zuun.
Jozef Vanbosstraeten en Jo Panneels doen alles zelf van het brouwen tot het uitrijpen van lambiek over blenden, bottelen, etiketteren en het onderhouden en herstellen van hun houten vaten en foeders.
Je kan het zelf gaan bekijken tijdens de tweejaarlijkse ‘Toer de Geuze’ op 4 en 5 mei 2024.
Meer info: https://lambiekfabriek.be

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder