ZENNEVALLEI: – 2024 begint een nieuw hoofdstuk voor het openbaar vervoer in de Zennevallei, met de introductie van de tweede fase van Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie, waarmee de Vlaamse overheid inzet op een modal shift via efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer.
Het zal de reizigers in staat stellen om naadloos van de ene naar de andere bestemming te reizen door verschillende vervoermiddelen te combineren, of het nu gaat om werk, school, ziekenhuisbezoeken, winkelen of het genieten van culturele evenementen.

Hoppin is de naam voor de nieuwe mobiliteitsvisie van Vlaanderen. Met Hoppin (https://hoppin.be) werkt Vlaanderen samen met de lokale besturen aan de mobiliteit van morgen: we gidsen de reiziger offline en online doorheen het openbaar vervoeraanbod en faciliteren de modal shift.

Hoppin staat voor een efficiënt vervoernetwerk:
• Dat gebeurt met de realisatie van het nieuwe net van De Lijn. Het nieuwe net wordt gefaseerd uitgerold. De eerste fase startte in juli 2023, een volgende fase in januari 2024. Op dat moment is circa 90% van het nieuwe net gerealiseerd, nadien volgen nog een aantal kleinere aanpassingen.
• Vanaf midden volgend jaar zullen er ook deelsystemen (deelfiets, deelwagen, …) kunnen ingezet worden om de eerste of laatste kilometers van een traject af te leggen. De vervoerregio’s staan in voor de uitrol van deelsystemen. Ze bepalen waar deelsystemen optimaal ingezet kunnen worden en krijgen daarvoor ook subsidies vanuit Vlaanderen.

Met de merknaam Hoppin willen de Vlaamse overheid reizigers duidelijk maken hoe en waar je vervoermiddelen kan combineren:
• Via Hoppinpunten waar verschillende vervoermiddelen samenkomen die reizigers makkelijk kunnen combineren.
• De Hoppinreisplanner waarmee reizigers hun rit kunnen plannen met trein, tram, bus en flexbus. Vanaf december 2023 kan je de Hoppinreisplanner gebruiken om te weten welke vervoermiddelen je het best combineert, waar je kan overstappen en hoe lang je onderweg bent.
• Ook de haltes, bussen en trams van De Lijn dragen het Hoppinlogo. Het net van De Lijn is immers een belangrijke schakel in je reis met het openbaar vervoer.

Gemakkelijke overstapmogelijkheden
Het nieuwe netwerk maakt het eenvoudig om over te stappen op treinen en andere buslijnen. Reizigers kunnen naadloos overstappen op verschillende haltes in de stad, waaronder Halle Station, Lembeek Station, Halle Ninoofsepoort, Sint-Pieters-Leeuw, Anderlecht COOVI en Brussel-Zuid.

Spitsbussen
Tijdens de schoolspitsuren worden ongewijzigde buslijnen aangevuld om de drukte op te vangen. Hierdoor kunnen reizigers tijdens deze periodes rekenen op extra beschikbaarheid.

​Heldere nummering
Het nieuwe netwerk introduceert een gestructureerd lijnnummeringssysteem dat reizigers helpt de juiste lijnen te herkennen. Stadslijnen hebben de laagste lijnnummers (1 en 2), terwijl lijnen met twee cijfers de hele dag rijden met regelmatige intervallen, met extra ritten tijdens de spitsuren. Lijnen die zowel in het Vlaamse als het Brusselse Gewest rijden, worden voorafgegaan door een “R” van “Regionaal” om verwarring met MIVB-lijnen te voorkomen

Joachim Nijs, woordvoerder van De Lijn: “In de Zennevallei vervangt een nieuw net met nieuwe lijnnummers de vroegere lijnen 153, 154,155, 156, 163, 170 en 171. Zo kunnen reizigers nu onder meer rekenen op twee stadslijnen in Halle. Daarnaast kunnen zij ook vaker mee met de andere lijnen in deze regio. De vertrouwde schoolbussen wijzigen niet.

Zie ook ons artikel van 15/11/2023 – Belangrijke wijzigingen vanaf 6 januari 2024 bij De Lijn (In dit artikel verneem je de nieuwe nummering van de bussen in Sint-Pieters-Leeuw op 06/01/2024)

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder