ZUUN: – Deze namiddag vond op de begraafplaats van Zuun de inhuldiging van een sterrenweide en de onthulling van het bijhorende koestermonument plaats. Een troostende ruimte voor ouders van sterrenkindjes.

Het belang van zo’n herdenkingsplek kan niet genoeg benadrukt worden. Daarom heeft de gemeente beslist om plaats te maken voor een sterrenweide en een bijhorend koestermonument. Zo krijgen ouders van sterrenkindjes ook een plek om te rouwen en hun verdriet te delen.

Veerle Seré, schepen van begraafplaatsen: “Het gemis en het verdriet om een overleden baby wordt niet altijd erkend of gezien. Ouders rouwen vaak in stilte. De jaarlijkse koesterweek en WereldLichtjesDag zijn wel erkenningsmomenten, maar gemis kent geen tijd. Met de sterrenweide en het koestermonument wil het gemeentebestuur een blijvend plekje, een groene oase van troost en erkenning, bieden aan ouders, het gezin en familie. Speciaal voor kinderen zullen er belevingselementen geplaatst worden, zodat ze spelenderwijs hun eigen rouwproces kunnen doormaken.

Meer info in onderstaande video:


De koestertuin past in de visie van ons bestuur om van onze begraafplaatsen parkbegraafplaatsen te maken waar de natuur en de menselijke ervaring samenkomen. Het is de bedoeling om een gastvrije plek te creëren waar iedereen tot rust kan komen.

Het koestermonument, een beeld gemaakt uit beton met aluminiumcement, is ontworpen om rouwenden de mogelijkheid te geven hun emoties te uiten en hun dierbare herinneringen te eren. Ouders van sterrenkindjes kunnen, als ze dat wensen, op elk moment een persoonlijk herdenkingsplaatje laten aanbrengen, zelfs met terugwerkende kracht.

Het kunstwerk is het resultaat van het talent en de toewijding van Ghislaine Goossens. Ghislaine is beeldhouwster, inwoonster van onze gemeente en tevens studente aan de Leeuwse kunstacademie. Haar kunstwerk met de naam ‘koesterMOMENT’ staat symbool voor gemeenschapszin en zorgzaamheid en draagt bij aan het versterken van onze gemeenschap. Het kan alle bezoekers van de begraafplaats een koestermoment bieden.

De sterrenweide en het koestermonument zijn niet alleen fysieke toevoegingen aan onze begraafplaats, maar ook symbolen van liefde, herinnering en medeleven. Ze vormen een blijvend eerbetoon aan ouders die te maken hebben gehad met het onvoorstelbare verlies van een kind en bieden een plek waar de herinneringen aan sterrenkindjes kunnen blijven voortleven in de harten van allen die deze betekenisvolle plek bezoeken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

%d