SINT-PIETERS-LEEUW: – Grootouders voor het klimaat hielden deze namiddag een actie aan het gemeentehuis onder de noemer “Allemaal Advocaat voor het Klimaat”. Vandaag worden er over heel België, in tal van steden en gemeenten, acties opgezet ter ondersteuning van de beroepsprocedure in de klimaatzaak die over 4 dagen van start gaat.
Net voor de start van onze beroepszaak laten we onze stem nog eens luid en duidelijk horen. Iedereen wordt weer advocaat voor het klimaat! Daarom dragen we een witte advocatenbef.”

Samen met bijna 70.000 burgers voert vzw Klimaatzaak een rechtszaak om de Belgische overheden te dwingen hun internationale klimaatbeloftes na te komen. Ondanks de veroordeling, kwam er volgens de organisatoren geen koerswijziging bij onze overheden. Om de CO2-reductie dwingend te laten opleggen, gingen ze in beroep. Van 14 september tot 6 oktober komt hun beroepszaak voor.

vzw Klimaatzaak: “Met een burgeractie willen wij de Belgische overheden via de rechtbank dwingen om hun internationale klimaatbeloftes na te komen. Alle landen moeten samenwerken om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen, en België doet allesbehalve zijn deel. Meer nog: ons land presteert in vergelijking met andere landen steeds slechter. Toch is een correct klimaatbeleid haalbaar en betaalbaar in België; ons land heeft daar zelfs veel bij te winnen.
Alleen de politieke wil om de transitie in te zetten ontbreekt vandaag. Daarom spanden wij een rechtszaak aan!
En de rechters gaven ons gelijk. Op 17 juni 2021 oordeelde de Brusselse rechtbank van eerste aanleg dat het Belgische klimaatbeleid zó ondermaats is dat het onze mensenrechten schendt. Nooit eerder viel zo’n vernietigend vonnis over het beleid van onze overheden t.a.v. hun burgers. Maar nog steeds sturen de politici hun beleid niet bij. Daarom gaan we in beroep om onze overheden te dwingen de klimaatbeloftes die ze gemaakt hebben waar te maken. We vragen aan de rechters om de overheden te verplichten de wetenschappelijk
voorgeschreven vermindering van broeikasgasuitstoot te behalen. Dit wordt het beroep van jouw, ons en ieders leven. Zodat onze en alle toekomstige generaties op een leefbaar klimaat kunnen rekenen.

%d bloggers liken dit: