SINT-PIETERS-LEEUW: – Onder het motto “wij blazen liever bellen dan rook” geven zo’n 900 Leeuwse kinderen ludiek het startschot van “Generatie Rookvrij” in Sint-Pieters-Leeuw!
Daarmee gaat de gemeente officieel van start met het rookvrij maken van alle Leeuwse speelterreinen en schoolpoortomgevingen.


Door inwoners te vragen om niet meer in het zicht van kinderen en jongeren te roken of te vapen, moedigt de gemeente iedereen aan om het goede voorbeeld te geven. Want zien roken, doet roken.

Het is belangrijk dat onze kinderen kunnen opgroeien in een gezonde en propere omgeving. Volwassenen hebben hierbij een voorbeeldfunctie of zoals de uitdrukking zegt: woorden wekken, voorbeelden trekken.
Met ‘Generatie Rookvrij ‘ een brede alliantie van organisaties van over heel België zoals Kom op tegen kanker,Stichting tegen kanker,Cardiologische Liga e.a. willen we de volgende generatie zoveel mogelijk afschermen van tabaksrook.” zegt Marleen De Kegel, schepen van Volksgezondheid.

Generatie Rookvrij wil ieder kind in elke fase van het opgroeien, beschermen tegen tabaksrook, zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en niet-roken de norm. Zo maken we ieder kind weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Bart Keymolen, schepen van jeugd: “Kinderen en jongeren zijn trouwens vragende partij: zowel de kinderraad als de jeugdraad stonden mee aan de wieg van dit project.
Het is de bedoeling om rokers aan te moedigen om niet te roken in het bijzijn van kinderen. We wensen de speelpleinen ,alsook de schoolpoortomgevingen rookvrij te maken. Volgend jaar gaan we ook in gesprek met onze sportverenigingen om hen hier ook bij te betrekken.
Dit project loopt samen met onze buurgemeenten Halle, Beersel en Pepingen. We starten niet toevallig in mei; eind deze maand is het Werelddag Zonder Tabak. ”

Deze slideshow vereist JavaScript.

Generatie Rookvrij is geen verhaal van verbieden: het is niet gericht tégen rokers.
Herwig Smeets, schepen van Welzijn: “We willen de rokers net vragen om ons te helpen, om mee het goede voorbeeld te geven. Rokers willen zelf ook niet dat hun kinderen beginnen te roken, daarom denken we dat ze ons zullen steunen.
Meer info: www.generatierookvrij.be

%d bloggers liken dit: