PAJOTTENLAND / SINT-PIETERS-LEEUW: – Boerenlandschap Pajottenland is kandidaat om in 2024 een erkenning in de wacht te slepen als Vlaams Landschapspark. Heel wat partners werken momenteel hard aan een ambitieus masterplan dat vandaag aan het publiek werd voorgesteld op een infomarkt in het Plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik. De aanwezigen konden er vragen stellen en suggesties doen.

De aanwezigen konden zelf hun ideeën geven over de regio. Hiervoor lag een brede vraag op tafel: ‘Welke waarden zorgen voor de Pajotse streekidentiteit?’ De meeste stickertjes gingen naar kleinschalig, rustgevend, authentiek, aantrekkelijk, inspirerend, vruchtbaar, open,…

Meer over het project Landschapspark Boerenlandschap Pajottenland:

Boerenlandschap Pajottenland
Het glooiende landschap van het Pajottenland in het zuidwesten van Vlaams-Brabant, heeft zijn uitgesproken landelijk karakter goed weten te behouden. Dat hebben we grotendeels te danken aan de typische familiale en grondgebonden landbouw.
Je vindt er een authentiek cultuur-historisch landbouwlandschap met
• historische boerderijen, kasteeldomeinen, parken en tuinen
• kronkelende paden met hagen, wilgen en oude boomgaarden
• Brabantse trekpaarden, geuzebrouwerijen, kapelletjes en volkse cafés.
Je ontdekt er een gevarieerd landschap met
• intieme beekvalleien
• weidse landschappen
• kleine bossen als relicten van oude wouden en leefgebied voor een rijke fauna en flora.

Een regio die zich laat proeven
In het Pajottenland zorgen boerenfamilies al eeuwenlang voor eerlijke landbouwproducten uit eigen streek. Hier worden de echte lambiek, geuze en kriek op fles getrokken met de nodige dosis ambacht en traditie. De passie die ze daarbij aan de dag leggen staat garant voor Pajotse authenticiteit. Dat is een sterke troef voor een duurzame toekomst, en moet ook de basis vormen van het Landschapspark Boerenlandschap Pajottenland.

Landschapspark als motor voor streekontwikkeling
De Vlaamse regering gaat tegen 2024 3 landschapsparken oprichten in Vlaanderen, om er vervolgens een ambitieuze geïntegreerde gebiedswerking te ontplooien.
De klemtoon ligt op het versterken van het landschap vanuit een integrale visie op erfgoed, natuur, landbouw, wonen, bedrijvigheid, toerisme en recreatie. Zo’n park biedt een unieke beleving voor inwoners en aan binnen- en buitenlandse bezoekers. Deze parken moeten uitgroeien tot motor voor streekontwikkeling via toeristisch-recreatieve ontwikkeling, jobs en investeringen in de infrastructuur.

Het traject naar erkenning
Het Boerenlandschap Pajottenland behoort tot de 7 geselecteerde kandidaten voor de titel van Landschapspark, waarvan er 3 de officiële gebiedserkenning in de wacht slepen.
• In het voorjaar van 2022 maakten we werk van een uitgebreide gebiedsanalyse en de opmaak van een landschapsbiografie voor de streek.
• Van oktober 2022 schrijven we aan een ambitieus masterplan en operationeel plan voor het toekomstig landschapspark.
• In mei 2023 dienen we de finale kandidatuur in, waarna een onafhankelijke jury van experten uit binnen- en buitenland deze beoordeelt in het najaar van 2023.

Samenwerking met alle sectoren
Voor de opmaak van het masterplan werkt de gebiedscoalitie vanuit een integrale visie. We betrekken alle sectoren uit de regio via thematische workshops, infomomenten en werkgroep-vergaderingen.
Het ontwikkelen van klimaat-robuuste natuur en het opwaarderen van het erfgoed moet er hand in gaan met
• nieuwe ontwikkelingskansen voor landbouw,
• het versterken van het lokaal ondernemerschap en
• het verder promoten van duurzaam toerisme en recreatie.

Partners
De gebiedscoalitie achter Boerenlandschap Pajottenland bestaat uit de provincie Vlaams-Brabant en zeven Pajotse gemeenten, Herne, Gooik, Galmaarden, Dilbeek, Roosdaal, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw, aangevuld met de Cultuurregio Zender, het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Toerisme Vlaams-Brabant en Boerenbond, en ondersteund door Leader Pajottenland + en Agentschap Natuur en Bos.

%d bloggers liken dit: