NEGENMANNEKE: – Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw deelt mee dat door Katholiek onderwijs regio Halle Annuntiaten (KORHA vzw) een omgevingsvergunningsaanvraag is ingediend bij het college van burgemeester en schepenen voor stedenbouwkundige handelingen. De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als ligging Gaston Deruyverstraat 2, Gustave Gibonstraat 1A, Weerstandsplein 11 te 1600 Sint-Pieters-Leeuw en met als kadastrale ligging afdeling 1, sectie A, perceel 118H80, 118Y71.
De aanvraag betreft het slopen en herbouwen van schoolgebouw en herbestemmen kerkgebouw.
Er wordt voor bovenvermelde aanvraag een openbaar onderzoek georganiseerd dat loopt tot en met 14/05/2022.

Het dossier betreft de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor de realisatie van:

1. Nieuwbouw – kleuterklassen
Aan de Gaston Deruyverstraat heeft de school een rij van 3 gebouwen waarvan het middelste gebouw tussen de kopgevel en de stookplaats, dat ook de turnzaal van de school herbergt, wordt afgebroken en een nieuwbouw met kleuterklassen wordt gerealiseerd. Realisatie van een nieuwbouw op de plek van afbraak met: 4 kleuterklassen, 1 slaapklas administratie voor directie en secretariaat, zorglokaal, speelplaats sanitair kleuters.

Het nieuwe schoolgebouw heeft een footprint van 15m80 x 22m40 met een kroonlijsthoogte van 7m65 en een nokhoogte van 12m00 en is toegankelijk aan de speelplaatszijde. Centraal op het gelijkvloers bevindt zich de toegang met aan één zijde de bureauruimte voor directie en secretariaat, aan de andere zijde een zorglokaal en extra kleuter-sanitair toegankelijk vanop de speelplaats. Aan de straatzijde is er ruimte voor twee klassen met de nodige berging en sanitair voor eerstejaars kleuters. Twee buitentrappen, ook dienend als vluchtweg, maken de verdieping toegankelijk waar zich 3 kleuterklassen bevinden met eigen kleuter-sanitair. Kastenwanden tussen klas en gang zorgen voor de nodige opbergruimte. Een trap geeft toegang tot een zolderniveau dat dienst doet als technische ruimte.

2. Sanitair blok
Op de speelplaats tussen kerk en schoolgebouwen, naast de inkom/schoolpoort aan de Gustave Gibonstraat, wordt het bestaande sanitair blok vervangen door een groter sanitair blok met luifel en vindt haar plek tegenover de absis van de kerk.

3. Herbestemming kerk
Een herbestemming en invulling van de aanpalende kerk tot 2 functies:
– deels een liturgische ruimte.
– deels een turnzaal van de kleuter- en basisschool.
(Zie ons artikel van 23/06/2021 – Sint-Stevensschool gaat turnzaal inrichten in deel van de Sint Stefaan kerk)
De kerk krijgt een nieuwe bestemming, enerzijds blijft een deel als liturgische ruimte voor de gemeenschap anderzijds wordt het grootste deel voorzien als turnzaal voor de kleuter- en lagere school. Deze 2 functies krijgen elks een nieuw te maken inkomzone. De nieuwe inkomdeur van de liturgische ruimte bevindt zich aan de zuidelijke zijde van de kerk in directe verbinding met het groenperk en inkom van de sacristie. Deze krijgt een licht hellend pad in functie van een drempelloze inkom. De inkomzone van de turnzaal bevindt zich in directe verbinding met de school aan de westelijke zijde van de kerk aanpalend aan de speelplaats.
Een grote brandwerende houten invulwand maakt in de kerk de scheiding tussen turnzaal en gebedsruimte met sacristie. Hierbij zal de structuur van de wand inspelen op de verhoudingen van de kerk en waar nodig zal akoestisch materiaal inspelen op de architectuurtaal van de kerk. Extra houten scheidingswanden worden toegevoegd i.f.v. van het programma en inspelend op het plan van de kerk zodat de architecturale ruimtelijkheid behouden blijft. Deze extra wanden zijn nodig i.f.v. afscheiding van bergingen, kleedruimten voor de leerlingen, ruimte voor leerkracht, toegang naar de technische ruimte. De ruimte boven de kleedruimte is de technische berging beide zones.
De waardevolle elementen worden beschermd:
– Alle glas in lood ramen worden beschermd door deze af te schermen met behulp van glazen panelen bevestigd aan de muur d.m.v. afstandhouders. Zo blijft luchtcirculatie mogelijk en verkleint de kans op condensatie.
– Muurschilderingen die in het zicht blijven in de turnzaal worden op dezelfde manier als de glas in loodramen beschermd.
– In beide zijbeuken (noord en zuidzijde) bevinden zich een verhoogd vloerdeel en wandbekleding
uit natuursteen dat aan beide zijden behouden blijft.
-Zuidelijke beuk: deze blijft zichtbaar en bevindt zich de nieuwe inkomzone van de liturgische ruimte.
-Noordelijke beuk: blijft ook behouden maar bevindt zich in de nieuwe berging van de liturgische ruimte.
– Het koor wordt beschermd door middel van een net. Dit geeft bescherming tegen impact bij balsporten etc..
– Natuursteen lijstwerk naar voormalige doopkapel: blijft behouden en in deze ruimte worden centraal lockers geplaatst.
– Doopvont blijft behouden, de nieuwe achterliggende houten wand wordt uitgelijnd met de bestaande raamopening.

%d bloggers liken dit: