SINT-PIETERS-LEEUW: – Van 14 tot 25 maart 2022 organiseert de gemeente Sint-Pieters-Leeuw voor de eerste maal de ‘Week van de Waterbeheersing’ om inwoners te informeren over verschillende thema’s.
Waarom organiseert de gemeente deze week?
Naar aanleiding van de zware wateroverlast van juni 2016 , waar verschillende delen van de gemeente in de klappen deelden, besliste het bestuur om extra middelen in te zetten. Alle experten geven aan dat we door de klimaatverandering in de toekomst zeker nog zullen worden geconfronteerd met wateroverlast. Naast preventie, is het belangrijk dat we het maximale doen – zowel op openbaar als op privé domein – om de gevolgen van zowel hevige kortstondige buien als van langdurige neerslag zoveel mogelijk te beperken voor woningen en andere gebouwen.
Een aantal projecten werden reeds verwezenlijkt zoals de hermeandering van de Zuunbeek (door de Vlaamse Milieumaatschappij) met een extra buffercapaciteit van 200.000 m³, een drietal dammen in het kader van erosiebestrijding, een extra leiding om het regenwater af te voeren in de P. Huysegomstraat, extra brede waterslikkers op strategische plaatsen, het uitbreiden van de waterdam aan de Hoge Paal, enzovoort.
Niet alleen voert het gemeentebestuur maatregelen uit om waterellende zoveel als mogelijk te vermijden of te verminderen ook inwoners kunnen zelf hun steentje bijdragen en soms met een beperkte investering veel toekomstig leed voorkomen.
• 14 tot 25 maart 2022: doorlopend tijdens de openingsuren infobeurs in het gemeentehuis
Met fotomateriaal en infopanelen word je geïnformeerd over individuele beschermingsmaatregelen die kunnen worden genomen. Ook krijg je er zicht op de verschillende materialen of producten die ter beschikking zijn om wateroverlast te vermijden. Voorbeelden van deze materialen zijn: terugslagklep, schotten, waterpasserende klinkers …
Wist je trouwens dat er subsidiemogelijkheden zijn die tot 90 % van de investering compenseren? Wij gidsen je graag door de mogelijkheden!
• Woensdag 16 maart 2022: Infoavond rioleringen: ‘De natte zomer van 2021’ van 19 tot 21 uur in het gemeentehuis.
– Fluvius: toelichting over de klimatologische observaties tijdens de natte zomer van 2021, het verschil tussen een “rioleringsprobleem” en een “oppervlaktewaterprobleem” …
– Aquafin: een woordje uitleg bij de reeds gerealiseerde en nog geplande rioleringsprojecten in Sint-Pieters-Leeuw. De nadruk zal hier vooral liggen op de 4 collectors in de gemeente.
– Provincie Vlaams-Brabant: we maken je wegwijs in de individuele beschermingsmaatregelen die voorhanden zijn. Je zal er bovendien ter plaatse een afspraak kunnen maken om te bekijken hoe je je eigen huis beter kan beschermen voor toekomstige waterproblemen.
• Donderdag 17 maart 2022: De tuincoach van 18 tot 20 uur bij Intradura, Dorent 5, 1620 Drogenbos.
Deze workshop wordt samen met Intradura georganiseerd. Dit infomoment draagt bij om van jouw tuin een klimaatbestendige, blauwgroene oase te maken. We helpen je op weg om de eigenschappen van je tuin in kaart te brengen en tonen hoe je klimaatvriendelijke oplossingen kan koppelen aan wat jij graag hebt in je tuin. Zo draag je zelf je steentje bij om water te bufferen! De TuinCoach is een onderdeel van de afvalpreventiewerking van Intradura en het provinciaal project ‘Leve de Tuin’.
• Dinsdag 22 maart 2022: Infoavond waterlopen van 19 tot 21 uur in het gemeentehuis.
– VMM: toelichting over de reeds uitgevoerde en de nog geplande ingrepen van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM).
– Provincie Vlaams-Brabant: hoe worden de waterlopen beheerd door de provincie? Welke erosieprojecten zitten er in de pijplijn? De provincie geeft een antwoord op deze vragen.
– Gemeente/Fluvius: je komt er te weten hoe de waterlopen en de grachten worden beheerd.
• Woensdag 23 maart 2022: Terreinbezoeken van 15 tot 19 uur op verschillende locaties.
– 15 uur: geen betere manier om op het terrein kennis te vergaren! Wil jij weten hoe het beheer van de Zuunbeek in elkaar zit of wat de exacte locaties van de wachtbekken zijn? Samen met de medewerkers van de VMM ontdekken we het ter plaatse! Afspraak aan de uitkijktoren ter hoogte van wachtvijver Volsem.
– 17 uur: we gaan naar het Wildersportcomplex. Ook hier heeft VMM de voorbije maanden hard gewerkt aan structuurherstel van de Zuunbeek. Zo verhoogt ook het bufferend vermogen van de waterloop. Kom zeker een kijkje nemen!