SINT-PIETERS-LEEUW: – Met de ambitie om de Leeuwse begraafplaatsen om te vormen naar meer natuurlijke en waardige rustplaatsen, ontwikkelde het gemeentebestuur in 2018 een beleidsvisie. Dit resulteerde in een masterplan voor de begraafplaatsen van Ruisbroek, Zuun, Vlezenbeek, Oudenaken en Sint-Laureins-Berchem. Het worden parkbegraafplaatsen, stilte- en ontmoetingsplaatsen met aandacht voor groen en rust, in verbondenheid met de omgeving.

Veerle Seré, schepen van Begraafplaatsen: “We kozen ervoor om prioritair werk te maken van ontharding en ingroening van de twee grootste begraafplaatsen, nl. Zuun (2,8 ha) en Ruisbroek (1,6 ha). Het technisch ontwerp van de padenstructuur en de ecologische ingroening van de beide begraafplaatsen is nu klaar. De gemeenteraad keurde het bestek en de uitvoeringsplannen goed voor deze werken. We investeren op beide begraafplaatsen voor een totaal van 1,8 miljoen euro (incl. BTW).”

In het project ligt de nadruk op een globale ontharding (vervangen rood grind door platines en grindgazon) en de aanleg van een gevarieerd biotoop met hoogstambomen, hagen, houtkanten, vaste plantenborders en bloemenweides. Zo moet het onderhoudsvriendelijker worden, hetgeen de laatste tijd een echte uitdaging was,aangezien er geen pesticides meer gebruikt mochten worden. Er is ook aandacht voor de waterhuishouding door overtollig regenwater tijdelijk te bufferen in de natuurlijke laagtes van het terrein.

Veerle Seré: “We kiezen er dus voor om de rustplaatsen van onze dierbaren om te vormen tot waardevolle groene ruimtes die deel uitmaken van een groen-blauw netwerk in onze gemeente.

Onderstaande foto’s: vergroening begraafplaats Vlezenbeek in 2018

Zie artikels:
16/04/2018 – Vergroening kerkhof Vlezenbeek
20/11/19 – toekomstvisie Leeuwse begraafplaatsen toegelicht op infosessies

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder