RSS

Infomarkt RUP Centrum Sint-Pieters-Leeuw

22 Nov

SINT-PIETERS-LEEUW: – Dinsdagavond had in het gemeentehuis een “Infomarkt RUP Centrum Sint-Pieters-Leeuw” plaats. Het was het startmoment om kennis te maken met het voorontwerp van het RUP.

Een aantal ruimtelijke situaties en noden in de dorpskern van Sint-Pieters-Leeuw Rink zijn de laatste jaren gewijzigd. Om een aangepaste ruimtelijke visie op de toekomstige ontwikkeling van de kern te formuleren werd aan het studiebureau BUUR de opdracht gegeven tot de opmaak van een Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor Sint-Pieters-Leeuw Centrum.
Het landelijk karakter van het dorp vrijwaren en het versterken van de kernfunctie, het opwaarderen van de publieke ruimte en het versterken van de relaties met de open ruimte, het inpassen van recreatieve verbindingen en de aandacht voor de waterproblematiek zijn enkele kerngedachten in deze studie.

In onderstaande video geeft burgemeester Luc Deconinck meer uitleg over dit startmoment van het openbaar onderzoek RUP centrum Rink.
Hij geef toelichting bij enkele belangrijke accenten zoals de schrapping van een woninguitbreidingsgebied van ongeveer 2 hectare dat nu zal bevestigd worden als landbouwgebied. Men wil het groen in het centrum behouden en versterken.

Wat is een RUP
Een ruimtelijk uitvoeringsplan is een plan waarmee de overheid in een bepaald gebied de bodembestemming vastlegt. Ruimtelijke uitvoeringsplannen of ‘RUP’s’ vervangen de gewestplannen. Voor alle percelen in een bepaald gebied wordt zo heel duidelijk wat er kan en wat niet. Op basis van de stedenbouwkundige voorschriften die zijn opgenomen in het RUP, kunnen – eens het RUP is goedgekeurd – stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd worden.

ontwerpend onderzoek (richtinggevend)
strategische projecten

Het inrichtingsvoorstel en de strategische projecten zijn het resultaat van ontwerpend onderzoek en zijn slechts richtinggevend. Dit betekent dat dergelijke plannen niet vastliggen, maar een indicatie geven van de mogelijkheden binnen de contouren van het RUP.

publieke ruimte
Dit project omvat de herinrichting en de herbestemming van de publieke wegenis. Het voorzien van een publieke ruimte op mensenmaat moet de doortocht van gemotoriseerd verkeer temperen. Daarnaast kan een vergroting van de dorpsvloer voorzien in de ruimte nodig voor het organiseren van evenementen, aangzien het dorp momenteel geen echt dorpsplein heeft. Binnen deze ruimte dient ook het commercieel centrum geherstructureerd te worden, aansluitend bij de belangrijkste actoren van het dorp.
Binnen dit strategisch project is het ook van belang de belangrijkste attractoren, waaronder het Colomapark, scholencampus en gemeentehuis te verbinden en de relatie tussen dorp en landschap te versterken.

Coloma & parking
Het herlokaliseren van de parking voor het Colomapark naar een plek dichter bij het dorpscentrum zal meer bezoekers van het park het dorp in trekken. Dit komt de (horeca-) zaken rond de Rink ten goede en is er een grotere kans dat de dorpskern met de kerk vaker bezocht wordt. Deze verplaatsing zorgt er voor dat de parking niet enkel in functie van het Colomapark gebruikt zal worden, maar tevens in functie van het dorp. Om de link tussen dorp en park te verbeteren worden er extra zachte verbindingen voorgesteld vanaf de parking. Eeen gedeelte van de naastgelegen hoeve kan een publieke functie toegekend krijgen, in functie van het landschapspark en dorpscentrum. De parking zal ongeveer 30 plaatsen voorzien.

Rink
Aan de Rink, ten oosten van de parochiekerk Sint-Pieter, situeert zich een culturele pool met de bibliotheek en academie. Een uitbreiding van deze pool verhoogt het voorzieningenniveau binnen het dorp, wat de leefkwaliteit op z’n beurt verbetert. Binnen deze zone zijn er ook mogelijkheden om een extra doorsteek te maken tussen de bibliotheek en de kastanjedreef. Hiervoor is het Colomapark nog beter te bereiken vanuit het centrum. Een herbestemming van enkele aanpalende panden moet hiervoor ruimte geven.

bouwblok zorgcampus
Ten zuiden van de Rink, langs de Jules Sermonstraat, Hendrik Vanhouchestraat en Garebaan is een groot cluster aan gemeenschapsvoorzieningen gesitueerd. Dit maakt het goed mogelijk de diverse voorzieningen, onder andere de scholen, met elkaar te verbinden en te verenigen. Ook de relatie met de Rink en Joseph De Pauwstraat dient versterkt te worden. De uitbreiding van de tussenliggende groene zones en een toename en een toename van het aantal zachte verbindingen dienen deze connectie verder te versterken. Binnen deze zone dient ook ruimte gereserveerd te worden voor bijkomende voorzieningen, onder andere voor sport en spel.

Omzetting woonuitbreidingsgebied naar open ruimte
Het gebied tussen de dorpskern en de Zuunbeek, een aantrekkelijk groengebied dat momenteel als landbouwgebied wordt gebruikt met een grote landshappelijke waarde als overgang naar het natuurgebied van de Zuunbeek, wordt nagenoeg volledig behouden en behalve de mogelijkheid tot realisatie van een klein (sociaal) woongebied, verder gevrijwaard van bebouwing. Een kwalitatieve inpassing van deze (sociale) woonwijk op een del van de landschappelijke grens tussen de vallei en het dorp moet de relatie tussen dorp en vallei gaan versterken. Door enkel toegang tot het woongebied te voorzien vanaf de Pastorijstraat zal er geen harde scheiding tussen woonwijk en natuur aanwezig zijn. Het gebied dat momenteel als landbouwgrond wordt gebruikt, wordt verder gevrijwaard van bebouwing.

Parochie en gemeentelijke loodsen
gemeentelijke basisschool Den Top was tot voor kort gevestigd in deze zone. Dit gebouw wordt echter even niet meer tot de volle potentie benut. Net als bij het strategisch project dat inzet op de ontwikkeling van de zorgcampus biedt het een uikomst dat vele kavels binnen de zone die de parochie en gemeentelijke loodsen omvat in het bezit zijn van de lokale overheid. Hierdoor is een herstructurering van het bouwblok mogelijk, dit in functie van nieuwe gemeenschapsvoorzieningen maar ook wonen. Momenteel worden de parochie, gelegen aan de Rink, en de oude loodsen en het schoolgebouw langs de Topstraat gescheiden door enkele achtertuinen van tussenliggende woningen. Aangezien er geen bebouwde elementen in de achtertuinen aanwezig zijn, is het mogelijk een zachte verbinding te maken tussen de pastorie en het gebied waar momenteel de gemeentelijke loodsen gesitueerd zijn. Een kwalitatieve ruimtelijke inpassing kan daarnaast een transformatie voorzien van (semi-publiekelijke) panden naar wonen.

Timing RUP:
– november 2017: gemeenteraad – voorlopige vaststelling
– december 2017 – januari 2018: openbaar onderzoek
– februari 2018: Gecoro ifv behandeling bezwaarschriften
– maart 2018: gemeenteraad – definitieve vaststelling
– juli 2018: invoegtreding RUP

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op november 22, 2017 in actualiteit, nieuws, Sint-Pieters-Leeuw

 

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: