SINT-PIETERS-LEEUW: – Inhuldiging bronzen voelmaquette van de plattegrond Colomapark en Rozentuin voor blinden en slechtzienden.

Deze 3D plattegrond is een gezamenlijk initiatief van de Rotary Club en het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw. Het kunstwerk werd vervaardigd door kunstenaar Patrick Huybrechts en wil blinden en slechtzienden helpen de weg te vinden in het domein: het reliëf en de topografie, alle paden en dreven, gebouwen, aanplantingen, bushaltes en straten in de nabije buurt werden er overzichtelijk op aangeduid. Verschillende aangebrachte texturen zorgen voor een aangename tactiele ervaring. Ook voor elke andere parkbezoeker is deze voelmaquette een uitstekend oriëntatiemiddel om het mooie Colomapark en de unieke rozentuin te ontdekken.


Kunstenaar Patrick Huybrechts: ‘De opdrachtgevers van de voelmaquette Rotaryclub en Gemeentebestuur hebben me aangesproken voor deze opdracht nadat ik hen reeds geruime tijd een 3D maquette van me had getoond van Sint-Pieters-Leeuw zoals het er uitzag rond de jaren 1780 op de Ferrariskaart en waar ik het toenmalige stratenpatroon, reliëf, gewassen,beplanting, bewoning en andere details zeer waarheidsgetrouw had op aangeduid.
De link met de opdracht om van het Colomapark en de Rozentuin een voelmaquette te maken voor blinden en slechtzienden was dan ook snel gemaakt.
Na een grondige topografische studie te hebben gemaakt van het volledige domein heb ik het geheel in klei uitgewerkt: gebouwen,aanplantingen, dreven,wandelpaden, kortom alles werd er op aangeduid in verschillende texturen zodat de voelmaquette voor elke bezoeker een leerrijke, tactiele ervaring zou zijn. De plattegrond bevat verschillende aanduidingen in Brailleschrift bestemd voor blinden en slechtzienden.
De voelmaquette die 72.50cm bij 79cm meet en in brons werd uitgevoerd toont een overzichtelijk geheel van de structuur van het park en van de Rozentuin: het is een handig en artistiek hulpmiddel om elke parkbezoeker te helpen om er zijn weg te vinden.
Bij de realisatie van de plattegrond kon ik rekenen op het deskundig advies van Herman Caulier, voorzitter van de vereniging voor blinden en slechtzienden.

Pieter De Beus, Past-Voorzitter van de Rotary Club: ‘ Als service club ondersteunen wij amls Rotariens reeds vele jaren sociale doelen in de regio. In mijn voorzittersjaar 2016/2017 besloten we om een vaak vergeten groep van de bevolking de kans te geven het Colomapark te bezoeken. Wij hopen dan ook dat deze maquette veel nieuwe bezoekers zal aantrekken en een aanzet zal zijn voor nieuwe sociale projecten in onze gemeente‘.

Deze diashow vereist JavaScript.

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

%d bloggers liken dit: