SINT-PIETERS-LEEUW: – Dit jaar hebben de Gemeenschapswachten van Sint-Pieters-Leeuw al 18 GAS-vaststellingen opgemaakt voor  sluikstorten naast molok’s (ondergrondse afval container).2013-06-14-ondergrondse-afval-containers
De basisdoeleinden voor het plaatsen van moloks, met name op een betere,hygiënischer en plaatsbesparende manier afvalstoffen ophalen, lijken soms echt hun doel voorbijgestreefd. Zo komen er bij de gemeente dagelijks meldingen binnen omtrent sluikstorten naast molok’s.
Ondanks het feit dat de Gemeenschapswachten, alsook de dienst Leefmilieu, in het verleden al heel wat preventief werk verricht hebben door o.a. sensibiliseringsacties,opruimacties, mondelinge waarschuwingen, flyers, etc..
Door actief optreden van de Gemeenschapswachten, waarbij gezocht wordt naar gegevens, wordt er vervolgens meteen opdracht gegeven om het vuil op te halen.

Dit jaar hebben de Gemeenschapswachten al 18 GAS-vaststellingen opgemaakt. Dit zijn vaststellingen waar ze daadwerkelijk bewijsgegevens van de dader hebben gevonden of waar ze de dader op heterdaad hebben betrapt. Daar er nog 2 gemeenschapswachten zijn bijgekomen de laatste 6 maanden (verdubbeling in aantal) gaan ze in de toekomst ook het aantal controles kunnen vermeerderen en zal de pakkans dus nog groter worden.
In 2017 zou er bovendien ook in een ‘mobiele camera’ worden geïnvesteerd.

2016-12-02-moloks_sint-pieters-leeuwSchepen van Milieu Gunther Coppens: “De gemeente investeert voortdurend inpersoneel en materiaal om onze straten en openbare plaatsen zwerfvuilvrij te houden. We willen echter niet met de kraan open dweilen en daarom is ook een repressief luik onderdeel van onze aanpak. Opruimen zonder de oorzaak, sluikstorters, aan te pakken, heeft immers geen zin. Daarom zetten we onze diensten maximaal in om sluikstorters te pakken en fors te beboeten.

Naast een administratieve boete krijgt de overtreder ook de opruimingskosten (inzet werkmannen, middelen en verwerking van het afval) aangerekend. Een administratieve boete kan variëren tss 80 en 350 euro. De factuur voor de opruimingskosten bedraagt minimum 50 euro + de kosten afhankelijk van het gewicht afval.

%d bloggers liken dit: