VLAAMS-BRABANT: – De provincie Vlaams-Brabant organiseert tijdens de 4 dinsdagen van oktober workshops over appelen en peren voor leerlingen in het Proefcentrum Pamel in Roosdaal.
2016-10-18-plukvers-van-de-pers_01
Vandaag volgden leerlingen van het 5de leerjaar van het Heilig Hart College uit Halle en van 6a en 6b van de St.-Antoniusschool van Liedekerke deze workshop. Samen met de gedeputeerden Monique Swinnen en Marc Florquin hebben ze appelen en peren geplukt, geproefd en geperst.

Het oogstseizoen voor appelen en peren is volop bezig en dat laten we ook weten aan de jongeren uit onze regio’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. ‘Want een extra stuk fruit kan de eetgewoonten van onze kinderen zeker ten goede komen. En wat smaakt er beter dan een streekproduct, zoals een appel of een peer, die je zelf hebt geplukt? Wat onthoud je beter dan die dingen die je zelf hebt kunnen uitproberen?’.

De provincie Vlaams-Brabant ontwikkelde, in samenwerking met het Proefcentrum Pamel en Plattelandsklassen vzw, workshops voor leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs tijdens de 4 dinsdagen van oktober.

Leerlingen kunnen er echt aan de slag’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs en gezondheid. ‘Ze leren er onder meer hoe ze appelen en peren best plukken, ze proeven appelen, leren het suikergehalte meten en persen hun eigen sap. Ondertussen steken ze ook heel wat op over fruitteelt, gezondheid en techniek. Na afloop gaan ze terug naar school met een doos vers appelsap en naverwerkingsblaadjes’.

%d bloggers liken dit: