VLAAMS-BRABANT / SINT-PIETERS-LEEUW: – De provincie Vlaams-Brabant gaf in 2015 2.260.695,04 euro voor 20 fietsprojecten in de gemeenten Aarschot, Bierbeek, Dilbeek, Galmaarden, Haacht, Holsbeek, Keerbergen, Leuven, Londerzeel, Machelen, Opwijk, Roosdaal, Rotselaar, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat.

Fietsen is gezond, goed voor het milieu en één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen’.

Gemeenten kunnen bij de provincie Vlaams-Brabant 4 soorten subsidies aanvragen voor de aanleg van meer en betere fietswegen. Het gaat om een subsidie per type fietsinfrastructuur: fietssnelwegen, functionele en recreatieve fietsinfrastructuur. Projecten die hiervoor niet in aanmerking komen, maar nodig of innovatief zijn kunnen een subsidie op maat krijgen.

2016-02-10-fietspad_pelikaanberg
nieuw fietspad Pelikaanberg

16,3 km nieuwe bovenlokale fietspaden
De provincie Vlaams-Brabant werkt aan een bovenlokaal functioneel fietsnetwerk dat de belangrijkste gemeentelijke kernen en attractiepolen voor werken, onderwijs en winkelen met elkaar verbindt. Momenteel telt het ruim 2.300 kilometer fietsroutes.

In 2015 kregen Bierbeek, Dilbeek, Galmaarden, Holsbeek, Keerbergen, Londerzeel, Opwijk, Roosdaal, Rotselaar, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat samen 1.967.908,76 euro voor 14 fietsinfrastructuurprojecten’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘Goed voor 16,3 km nieuwe en veilige fietspaden’.

Via het Fietsfonds kunnen gemeenten 40% subsidies krijgen via de provincie en 40% via Vlaanderen voor de aanleg van fietspaden op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk.

Project Pelikaanberg in Sint-Pieters-Leeuw:
o 61.735,21 euro, saldo
o In het projectgebied geldt een maximale snelheid van 50 km/u en het ligt grotendeels in bebouwde kom. Over het volledige tracé zijn dus fietspaden gewenst. De rijweg wordt 6 m breed inclusief goten. Ten oosten van de rijweg wordt een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad aangelegd omdat ten noorden van dit project reeds een dubbelrichtingsfietspad ligt. Aan het kritisch dwarsprofiel wordt een lichtengeregelde wegversmalling opgesteld. De wegversmalling is nodig om in dit gedeelte een volwaardig fietspad te kunnen realiseren. De beschikbare wegbreedte is er plaatselijk 3,35 m inclusief goten zodat de bus door de versmalling kan rijden. Waar er te weinig ruimte beschikbaar is voor een haagstructuur tussen de weg en het fietspad werd gewerkt met een constructie van gevlochten wilgentakken, een primeur voor een fietsfondsdossier.

%d bloggers liken dit: