actualiteit/milieu/Negenmanneke/nieuws/Oudenaken/Ruisbroek/Sint-Laureins-Berchem/Sint-Pieters-Leeuw/Vlezenbeek/Zuun

GFT-Keukenafvalinzamelbakje vanaf 1 februari 2016 te koop in het gemeentehuis

2016-01-28-keukenafvalbakjesSINT-PIETERS-LEEUW: -Vanaf 1 februari 2016 zijn de Keukenafvalinzamelbakje en de te gebruiken zakjes te koop in het gemeentehuis (loket technische diensten op 1ste verdieping).

De gemeenteraad besliste eind oktober 2015 om via Haviland keukenafvalbakjes (maxair-systeem) aan te kopen. Het is een geventileerd afvalbakje dat speciaal werd ontwikkeld om keukenafval op een hygiënische manier te verzamelen. Aangezien de te gebruiken zakjes waterdampdoorlatend zijn, kan het keukenafval uitdrogen waardoor er geen schimmel of rotting optreedt en dus ook geen vliegjes worden aangetrokken of geurtjes worden verspreid.

Het is een handig en proper systeem: eens het zakje vol is, gooi je het in de gemeentelijke GFT-zak of in je compostvat of -bak. Omdat er geen rechtstreeks contact met het keukenafval is geweest, hoef je het bakje niet steeds schoon te maken. Doordat vochtig GFT-afval vaak de oorzaak is van het scheuren van de GFT-zak, zal het gebruik van het keukenafvalbakje leiden tot een langere levensduur van de GFT-zak.

Milieuschepen, Gunther Coppens: “Een nieuwe service die we aanbieden. Het is uiteraard geen verplichting om dit te gebruiken, maar een mogelijkheid om op een makkelijke wijze groente en fruitafval makkelijk in de keuken te verwerken. Je kan het kleine zakje dan gewoon in de witte GFT-zak stoppen Of in je eigen compostvat. Het zakje is immers bio degradeerbaar zoals de GFT-zak. Het is dus een hulpmiddel om de GFT-zakken efficiënter te gebruiken. Het is dus geen alternatief voor de GFT-zakken zoals we ze kennen.”

De verkoopprijzen die door de gemeenteraad werden vastgesteld, zijn gelijk aan de inkoopprijs.
– Klein keukenbakje: 2,5 euro.
– Rol kleine composteerbare zakjes (8L): 4,5 euro voor 50 stuks.
– Groot keukenbakje: 2,5 euro.
– Rol composteerbare zakjes voor grotere bakjes (15L): 3 euro.

Voor meer informatie kan je steeds terecht bij de dienst Leefmilieu: 02 371 63 54 of leefmilieu@sint-pieters-leeuw.be.

%d bloggers liken dit: