Naamloos 2.jpg-flyer-groepsaankoopSINT-PIETERS-LEEUW / PAJOTTENLAND: – Dit najaar organiseert Kyoto in het Pajottenland en Zennevallei samen met de 15 gemeenten van onze regio, de woonwinkels en vele lokale organisaties opnieuw informatie- en groepsaankoopavonden rond duurzame energierenovaties.
Deze gaan door in alle gemeenten van onze regio en zullen handelen over dak-, zoldervloer-, muurisolatie, ramen en hoogrendementsbeglazing, PV-zonnepanelen, condensatieketels en ventileren.
Dinsdag 13 oktober 2015 om 20 uur in Coloma Sint-Pieters-Leeuw: Energie besparen door glas en schrijnwerk.
Eandis organiseert enkele bijkomende energiefitsessies waarmee u leert om extra energie te besparen.

Hoe bespaar ik energie, geld en CO2 met m’n woning?
De goedkoopste energie is de energie die we niet verbruiken. De eerste stap is dus een goede isolatie van ons dak, de muren en de ramen. Zo verliezen we minder warmte, verhogen we het comfort en de (EPC) waarde van onze woning.
De tweede stap is om ons verbruik verder te doen dalen door het gebruik van efficiëntere verwarmingstoestellen. Met een condensatieketel voor gas of mazout besparen we makkelijk tot 20 % op onze energierekening.
De derde stap is dan om zelf energie te produceren. PV-panelen zijn hiervoor de interessantste techniek. Deze zetten het zonlicht om in elektriciteit die direct kan gebruikt worden, opgeslagen worden of op het openbare net geplaatst worden.Hoe pakken we dit nu best aan? Wat kunnen we doen, of laten doen, in onze eigen woning? Wat zijn hier de prijzen en premies voor en wie kan dit uitvoeren? Vele vragen waarop we via het Kyotoproject concrete antwoorden willen bieden.

Deskundig en onafhankelijk advies
Per gemeente wordt er minstens 1 informatiemoment georganiseerd. Eandis organiseert bijkomende energiefitavonden. U kan kiezen welke thema’s u het best passen. Deze info is gratis en staat open voor iedereen. De woonconsulenten geven info over premies, de deskundigen van het steunpunt Duurzaam Bouwen van de provincie Vlaams-Brabant gaan in op de meer technische aspecten. Deze informatiemomentenworden mee ondersteund door de 15 gemeenten en de netbeheerders Eandis en Infrax.

Naamloos 2.jpg-flyer-groepsaankoop-2Groepsaankoop energierenovaties
Tegelijkertijd organiseert het Kyotoproject een groepsaankoopactie voor de volgende energierenovaties: de plaatsing van dak- of zoldervloerisolatie, muurisolatie (spouwmuur en buitengevelisolatie), het laten vervangen van glas door beter isolerend glas in bestaande raamkaders (niet de aankoop van nieuwe ramen), de vervanging van een oude verwarmingsketel door een condensatieketel en de plaatsing van PV-zonnepanelen. We vragen offertes aan bij lokale aannemers en installateurs die deze werken aan de beste prijs-kwaliteit kunnen uitvoeren.
Deze aannemers en installateurs zullen zichzelf voorstellen op de groepsaankoopavonden. Door een goede spreiding hoeft u niet ver te gaan om mee te doen. Kan u onmogelijk aanwezig zijn, neem dan contact op met het Kyotoproject. Zo kunnen alle inwoners van het Pajottenland en de Zennevallei een gratis en vrijblijvende offerte laten opstellen voor één van deze energie renovaties in hun woning. Deze offertes worden vanuit het Kyotoproject gecontroleerd. De voorwaarden van deze samenaankoopactie zijn geldig tot 31/12/2016.

Wie zijn we?
Deze actie wordt opgezet vanuit het Educatief centrum de Paddenbroek vzw met steun van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen Vlaams-Brabant, ACV en Beweging.net en de netbeheerders Eandis en Infrax en in samenwerking met de 15 gemeentebesturen van het Pajottenland en de Zennevallei, het energieadviescentrum van Dialoog vzw, Opbouwwerk Pajottenland vzw, KWB Pajottenland, OKRA, 3 Wplus, de Woonwinkel van het Pajottenland, het Woonloket Noord-West-Brabant, het Regionaal Woonbeleid Noord-Pajottenland en de Woonwinkel Zennevallei.

Ons doel
Onze provincie wilt tegen 2040 klimaatneutraal worden, de CO2-uitstoot met 80 tot 95% verminderen. Huishoudens staan momenteel in voor 30 % van de CO2-uitstoot. Ons doel: 100 000 gezinnen (Pajottenland – Zennevallei) realiseren 50 % energiebesparing via een doorgedreven energierenovatie van hun woning. Infomomenten, individuele begeleidingen, wijkbegeleidingen en groepsaankopen zijn de acties die we hiervoor vanuit het Kyotoproject ontwikkeld hebben. Voorts willen we onze energie voor verwarming en elektriciteit voor 100 % uit lokale, hernieuwbare energiebronnen halen. Met onze lokale energiecoöperatie Pajopower investeren we samen in hernieuwbare energie en energiebesparing, zoals bijvoorbeeld in schoolgebouwen. Voor ons is het belangrijk dat iedereen betrokken wordt bij de duurzame energietransitie. Momenteel hebben we al 900 woningen in het Pajottenland en de Zennevallei begeleid bij concrete energierenovaties. Gemiddeld spaart een gezin via één van deze energierenovaties jaarlijks 500 € uit en 1 ton CO2. Hopelijk kunnen we u binnenkort overtuigen om ook uw woning te verbeteren.

Dinsdag 13 oktober 2015 om 20 uur in Sint-Pieters-Leeuw: Energie besparen door glas en schrijnwerk – Coloma, Jozef Depauwstraat 25
Tijdens deze infoavond vertellen we je alles over de mogelijkheden van isolerende beglazing in bestaande raamkaders, de mogelijkheden van veiligheidsglas, zonwerende beglazing, houten, PVC en aluminium frames, dakvlakramen en lichtkoepels. Zo leer je welke beglazing voor jou geschikt is en kan je beslissen of je meedoet aan de groepsaankoop in februari.

meer info: www.kyotoinhetpajottenland.be

%d bloggers liken dit: