RUISBROEK: – Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei schonk vorig jaar aan 15 gemeenten in de regio een erfgoedkast. Dit is een mobiele tentoonstellingsmodule om erfgoed zoals archiefmateriaal en historische objecten beter zichtbaar te maken voor de bewoners in elke gemeente.
Elke gemeente kan dit met eigen erfgoedmateriaal en volgens steeds wisselende thema’s invullen.

Vrijdag 8 mei 2015 werd de Erfgoedkast ingehuldigd in het lokaal dienstencentrum ’t Paviljoentje te Ruisbroek met als onderwerp Turnkring Verbroedering Ruisbroek. De Erfgoedkast toont de geschiedenis van de turnkring sinds 1897. Het is daarmee, na de schuttersgilde Sint-Sebastiaan, de tweede oudste sportvereniging van de gemeente.
2015-05-12-erfgoedkast_sint-pieters-leeuw
Wanneer we spreken over erfgoed denken we bijna onmiddellijk aan monumenten. Maar het begrip erfgoed staat voor veel meer: van dialecten en processies tot archieven van verenigingen allerhande.
De erfgoedkast is een ideaal hulpmiddel om telkens een stukje van dat erfgoed te belichten. Als mini-tentoonstelling zal de kast reizen tussen de verschillende dienstencentra. Het onderwerp wordt telkens aangepast aan de locatie.

De bewoners van ’t Paviljoentje waren alvast opgetogen met de vele oude foto’s, waarop al snel een spelletje ‘herken-je-die-nog’ ontstond. De dienst Erfgoed vraagt trouwens jullie hulp. Van de foto’s zijn dubbels terug te vinden in een bijhorend mapje, met nummertjes bij elke persoon. Zo kan iedereen die iemand herkent, de naam invullen op het bijhorend formulier. Op die manier werkt de bevolking mee aan de betere bewaring van het erfgoed voor volgende generaties.

Het materiaal van Turnkring Verbroedering Ruisbroek werd aangereikt door Vic Vanisterbecq. U kan de Erfgoedkast nog tot begin juni bezichtigen in het lokaal dienstencentrum ’t Paviljoentje.

%d bloggers liken dit: