2015-02-03-VLA-BRA_sociale-kaart-2VLAAMS-BRABANT: – Kan ik genieten van een korting bij de dokter? Waar kan ik terecht voor een assistentiewoning voor mijn moeder die zelfstandig kan wonen, maar hulp nodig heeft?
De provincie Vlaams-Brabant lanceerde vandaag de nieuwe ‘Sociale Kaart’ en een stappenplan voor toegankelijke gezondheidszorg. Beide initiatieven moeten mensen gerichter naar de nodige ondersteuning, hulpverlening of tegemoetkoming leiden.

In Vlaams-Brabant zijn 5.000 organisaties en diensten actief in de welzijns -en gezondheidssector.
2015-02-03-VLA-BRA_sociale-kaart-3Maar de maatregelen die bestaan om mensen vooruit te helpen zijn zeer versnipperd en complex. Zowel voor burgers als professionelen is het soms moeilijk om wegwijs te geraken in het aanbod. Daardoor worden mensen soms niet correct of inefficiënt doorverwezen. Of ze zijn niet op de hoogte dat ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming.

De provincie Vlaams-Brabant wil hier verandering in brengen met een vernieuwde ‘Sociale Kaart’ en het Stappenplan voor toegankelijke gezondheidszorg .

2015-02-03-VLA-BRA_sociale-kaartDe nieuwe Sociale Kaart is een handig en gebruiksvriendelijk instrument dat lokale besturen, welzijnswerkers, doorverwijzers en hulpverleners een duidelijk overzicht geeft van alle organisaties die actief zijn in de welzijnssector en rond welke thema’s ze werken. Met dit instrument kan men gerichter werken en doorverwijzen’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor welzijn.

‘‘Onze gezondheidszorg is voor kwetsbare doelgroepen zoals werklozen, senioren of alleenstaanden niet altijd even toegankelijk. Men doet wel inspanningen om de financiële drempels te verlagen, maar veel mensen kennen hun rechten niet en vragen die dan ook niet aan. Zolang de automatische toekenning van rechten geen feit is moeten we daarom een tandje bijsteken. Het stappenplan helpt gemeenten om hun inwoners op een laagdrempelige manier naar hun recht op de verhoogde tegemoetkoming toe te leiden. In Halle bewees men al dat dit kan’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gezondheid en gelijke kansen.

Meer info: www.desocialekaart.be

%d bloggers liken dit: