VLAAMS-BRABANT_LOGO_kruispunt-van-vele-werelden_jan-2015VLAAMS-BRABANT: – EPC is de afkorting van Energie Prestatie Contract. Het is een alternatieve financieringsvorm om bestaande gebouwen energiezuinig te maken, waarbij de de besparingen op energiekosten de gemaakte investeringen terugbetalen. Ideaal dus in tijden waarin de financiële middelen teruggeschroefd worden.

Veel gemeenten kijken immers aan tegen een verouderd gebouwenpark. Bovendien beschikken ze over te weinig financiële middelen om een lange termijnvisie voor het verduurzamen en energiezuinig maken van hun gebouwenpark uit te werken. Hun renovaties schuiven ze vaak op de lange baan.

EPC-Jamsessie
Het Steunpunt Duurzaam Bouwen begeleidt gemeenten bij het opstellen van een EPC. Een EPC-jamsessie is een onderdeel van zo’n EPC-coachingtraject. Gemeenten en EPC-specialisten “jammen” samen over de technische, juridische en financiële implicaties van een EPC-contract.

2015-01-26-jamsessie-epcIn drie verschillende workshops kunnen beleidsmakers en ambtenaren met hun vragen en bekommernissen terecht bij technische experten:
– Financiële en juridische aspecten
– Technische en operationele aspecten
– Energie-, milieu-, comfort- en veiligheidseisen
Sint-Pieters-Leeuw, Halle en Beersel waren piloot voor de eerste EPC-jamsessie.

Tevreden deelnemers
Alle deelnemers waren positief over deze eerste jamsessie. De mogelijkheid om in groep vragen te stellen en ongerustheid te delen betekende een grote meerwaarde voor hen. Het ziet er dan ook naar uit dat Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw een EPC-contract zullen afsluiten.
De volgende EPC-jamsessie is voor Bertem, Oud-Heverlee en Londerzeel.

BEAST
BEAST staat voor Beyond Energy Action Strategies. De EPC-begeleiding van 15 gemeenten en de jamsessies vallen onder dit Europees project.

Schepen van milieu Gunther Coppens:”We zijn met onze gemeente al meer dan een jaar bezig met het energiezuiniger maken van onze gebouwen. Eerst hebben we een heel jaar lang al onze meterstanden bijgehouden. Meten is weten. Vervolgens hebben we in samenwerking met de provinciale helpdesk energie alle gebouwen gebenchmarkt en gescand. Nu zitten we in de fase om duidelijkere stappen te overwegen om onze gebouwen nog minder energie te laten besparen. Epc is daar zo een voorbeeld van. In ieder geval was het die dag, op vraag van de gemeente georganiseerd, een boeiende en vooral zeer verduidelijkende dag.

%d bloggers liken dit: