Kathleen D-Herde
SINT-PIETERS-LEEUW: – Op de gemeenteraad van gisterenavond stond een agendapunt voor de levering en plaatsing van een selectieve dynamische sluis in de Herdeweg in Vlezenbeek. De Open Vld fractie heeft hierop als volgt gereageerd:

Kathleen D’Herde, fractievoorzitter Open Vld:
“Vorig jaar zagen we overal in het straatbeeld de slogan ‘Verandering voor vooruitgang’.Wel in dit dossier is het inderdaad verandering, maar volgens ons wel naar achteruitgang, want we blijven voor de sluis staan. We keren terug naar de tijd van de Berlijnse muur, geen geldig pasje, niet voorbij de muur, of hier de poort.
Eén ding is zeker, deze selectieve dynamische sluis moet door de dienst toerisme opgenomen woorden als bezienswaardigheid. Want inderdaad, ze is uniek in België. Maar moeten we daar fier op zijn? Op deze manier wordt er van het openbaar domein een privéwijk gemaakt! Alle inwoners in het gebied betalen belastingen om met de auto te rijden, waarom moeten zij dan nog bijkomend betalen om 100% gebruik te kunnen maken van hun straat?
Tijdens de laatste commissie heeft gemeenteraadslid Jos Van Cutsem, en wonende in Vlezenbeek, voorgesteld om de situatie van voordien terug in te stellen, met uitzonderlijk plaatselijk verkeer en dit ook werkelijk te controleren. Er werd hierop geantwoord dat de politie dergelijke controles niet als prioriteit ziet en dat dit teveel zou kosten. Met de ontvangen cijfers zou dit 0,33% van het budget van de politie bedragen.
Hoeveel procent bedraagt de kostprijs van alcoholcontroles en flitscontroles?
Mocht men hier de wijkagenten voor inzetten, dan zou er op die manier ook nog een extra contact zijn met de plaatselijke bevolking. En geloof ons, dit moet niet dagelijks, maar op geregelde tijdstippen, afgewisseld met flitscontroles.
Dan is er de vraag, wie gaat de handelaars vergoeden in het gebied die door deze maatregelen minder inkomsten hebben. Het antwoord van de meerderheid was: niet de gemeente.Maar als de verenigingen hun activiteiten niet kunnen laten doorgaan, dan worden die wel vergoed, zoals met de brand van de sporthal. Hier is sprake van discriminatie, deze handelaars moeten hun brood verdienen met hun zaak.
We stellen ons echter de vraag: Hadden deze maatregelen er ook gekomen, indien familieleden van de meerderheid in het gebied er een handelszaak hadden gehad ?Wij denken het niet! We hebben met een persoonlijk voorbeeld de meerderheid laten inzien hoe het zou zijn als je als handelaar persoonlijk getroffen werd door de invoering van de tractorsluizen en hierdoor je dagelijks zorgen moet maken of je het einde van de maand haalt. Soms moet men iemands ogen openen door persoonlijke voorbeelden te geven om zich aldus bewust te worden.
Onze taak als gemeenteraadsleden bestaat erin om de belangen van alle inwoners te verdedigen. En wij stellen vast dat dit hier niet het geval is. Ok, er zijn voorstanders, maar we stellen ons de vraag hoeveel dit percentage bedraagt en of al de nadelen opwegen tegenover de weinige voordelen. Zijn er inderdaad geen andere oplossingen, waar iedereen zich beter bij voelt?
Maar geen nood, we zullen de meerderheid helpen en hebben vandaag een enquête online gezet op onze enquête site www.mijnleeuw.be, zodat we alle mensen die binnen de boomstructuur gelegen zijn kunnen bevragen. We houden jullie zeker op de hoogte van de resultaten. En hopen dan ook dat de meerderheid hiermee rekening zal houden!
Je kan onze enquête vinden op www.mijnleeuw.be , in de komende weken zullen wij ook van deur tot deur gaan, zodat alle bewoners bevraagd worden. Wie geen pc of internet heeft kan deze enquête schriftelijk bekomen.


Jan-DESMETH_schepen_Sint-Pieters-LeeuwReactie van Schepen van mobiliteit en verkeer Jan Desmeth:
Het moet duidelijk zijn dat iedere inwoner en iedere aangelande volledig bereikbaar is via de openbare weg. Niemand hoeft de sluis te gebruiken om bij iemand in het gebied te geraken. Elkeen is bereikbaar via zijn hoofdweg, zonder gebruik te moeten maken van de sluis.
Het is niet zo dat de politie geen controles wil uitvoeren, maar er zijn twee nadelen: de kostprijs is 6 maal hoger en dergelijke controles zitten altijd vol onvolmaaktheden.
De dynamische sluis is een versoepeling van het huidige systeem voor zij, die er hun boterham moeten verdienen, alsook voor de inwoners, die niet eenduidig tot een bepaalde hoofdweg behoren.
Deze versoepeling is het resultaat van intensief overleg tussen de delegatie van de voor- en tegenstanders en het gemeentebestuur.
Het verzacht de nadelen voor de mensen, die hun boterham in het betrokken gebied moeten verdienen, terwijl het principe van de boomstructuur behouden blijft.
We nemen deze beslissing niet omdat ze leuk is, wel omdat ze noodzakelijk is nadat alle andere alternatieven gefaald hebben.

%d bloggers liken dit: