Guido-DevilleSINT-PIETERS-LEEUW: – Het Davidsfondsbestuur van Sint-Pieters-Leeuw besliste unaniem om het Vic Feytons Erediploma 2014 toe te kennen aan Guido Devillé.

Wat begon als een jeugddroom en omgezet werd in een bewust gekozen beroep, groeide uit tot een passie: de passie om creatief te kunnen zijn, de passie ook om de microbe door te geven en anderen aan te zetten tot dezelfde veelzijdigheid.
Guido Devillé gaf gedurende 25 jaren les in COOVI/Elishout, studie bakkerij. Het leerde hem de noodzaak dat de kennis niet enkel moet doorgegeven worden aan studenten in opleiding, maar ook aan de werknemers op het terrein. Het is een
proces van permanent bijscholen en durven experimenteren. Zo werkt hij sinds 2008 bij IPV, (Initiatieven voor Professionele Vorming van de Voedingsnijverheid), het opleidingscentrum van en voor de voedingsindustrie.

In al die jaren heeft hij het vak van artisanaal bakker werkelijk opgewaardeerd tot een echte kunst. Het is méér geworden dan lekker kunnen bakken. Zelf is hij gespecialiseerd in bakkerijproducten op basis van gist, “minder” – zo stelt hij althans zelf – in de zuivere patisserie.

archieffoto_bakker_Guido-DevilleZijn originele inbreng bestaat erin dat hij experimenteert met smaken, vormen en creaties om tot nieuwe producten te komen die – zoals bij een kunstenaar – zo ook zijn artistieke handtekening dragen.

Het vakmanschap dat hij hierbij etaleert schonk hem nationale erkenning met de titel van Belgisch kampioen artistiek bakken in 2001. Internationale uitstraling volgde snel met een derde plaats in 2002 met de Belgische ploeg op de “coupe du Monde boulangerie” – achter de USA en Japan – en een vierde plaats in 2007 op het “vrij vertaald” WK voor broodbakken. Intussen is hij lid van internationale jury’s in het vakgebied.

Hij coachte in een volgende fase jonge talenten tot vergelijkbare prestaties, zoals in 2012 in Rouen. Dit jaar nog organiseerde hij samen met Aspirant Baker op de Heizel in Brussel de 44e Europese kampioenschappen. In zijn vakgebied is hij het uithangbord van ons land op internationaal niveau. Zo zet hij Sint-Pieters-Leeuw zeer uitgesproken op de kaart.

2014-02-04-guidoinafrika_03Met de organisatie Ex-Change geeft hij zijn talent ook een sociale dimensie door opleidingsprojecten in de derde wereld ter plaatse te gaan steunen, zoals in Togo, Zimbabwe, Burundi, Burkina Faso. Met de vzw Aspirant Baker, waarvan hij de voorzitter is, verzamelt hij zo ook geld voor deze goede doelen.
De heer Devillé draagt deze initiatieven veelal in zijn vrije tijd. Weekends en verlof-dagen worden eraan besteed. De steun van partner Greet is bij dit alles onontbeerlijk. Niet toevallig werd hij in december nog gehuldigd door de provincie Vlaams-Brabant om zijn vrijwilligerswerk.

Het Erediploma is genoemd naar Vic Feytons, een kwarteeuw lang de Davidsfonds-voorzitter en eerste Cultuurraadvoorzitter, tot zijn overlijden in 1997. Het wordt uitgereikt op het Nieuwjaarsfeest, dat plaatsvindt op zondag 25 januari 2015 in het kasteel Coloma. Eerdere winnaars waren onder andere architect Karel Breda en kunstglazenier Maurice Nevens. Op de erelijst volgt hij ridder Jozef Sluys op.

%d bloggers liken dit: