2014-11-14-Pieter-De-Ridder_Groendekor_40soorten-walnotenSINT-PIETERS-LEEUW: – Groendekor wil u met een tentoonstelling en een proeverij van meer dan 40 verschillende soorten walnoten uit het Pajottenland en de Zennevallei, de vruchten van de okkernootboom leren waarderen.

Walnoten worden al meer dan 2000 jaar in onze streek aangeplant. Er zijn tientallen variëteiten en dit weekend, zaterdag 15 en zondag 16 november 2014 van 10 tot 15 uur, presenteert Groendekor
voor het eerst een nieuwe geselekteerde streekvariëteit :”IRMA”:een smakelijk en productief ras met goedgevulde noten die lang bewaren.

Pieter De Ridder: ‘We stellen dit weekend 40 soorten walnoten voor. Omdat we aan de mensen willen aantonen dat er een zeer groot smaakverschil is tussen de verschillende variëteiten. En de commerciële variëteiten die in de grote warenhuizen aangeboden worden zijn niet altijd de smakelijkste soorten en zeker niet de mooiste en beste noten.
Gedurende enkele jaren zijn we reeds bezig met hier in het Pajottenland, zaailing notelaars te selecteren. Ongeveer 50 à 60 jaar geleden in Vilvoorde in de tuinbouwschool was er een professor
die zei dat wij i.p.v. vreemde variëteiten uit Frankrijk, Joegoslavië, Roemenië en zelfs Amerika beter hier eigen selecties maken. En de reden waarom we dat gedaan hebben is omdat we ondervonden hebben dat om veel noten te hebben, moet je een goede bestuiving hebben. En die vreemde soorten bestuiven niet goed hier in België. De reden is dat een notelaar zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen heeft en de vrouwelijke bloemen bloeien meestal later dan de mannelijke. Die bloeiperiode van die twee bloemen moet overlappen en doen ze dat niet dan heb je een slechte vruchtdracht. En dat is de reden waarom veel van die uitheemse soorten hier niet goed produceren. Nu is er ook iemand die de noten al heel lang opvolgt en elk jaar noteert wanneer dat ze bloeien in onze streek.
2014-11-14-walnoot_IrmaEr is één variëteit die uitblinkt en die hebben ze “Irma” gedoopt. Bij die variëteit overlapt de bloeiperiode van de mannelijke en vrouwelijke zeer goed en bovendien is die soort zeer, zeer vruchtbaar. Dat wil zeggen dat ze op zeer jonge leeftijd al heel veel noten kan produceren.
Bij wijze van spreken, uit 1000 soorten herkent men de Irma noot. Het is een heel mooie noot, middel groot, zeer vol, gemakkelijk te kraken. Dus dat zijn heel wat voordelen!
En daar waar een normale notelaar maar 2 à 3 ton per hectare oplevert gaan de Irma walnoten tot 6 à 7 ton voor de commerciële teelt.
Maar wat zeer belangrijk is dat mensen die een notelaartje willen dat deze moeten kijken naar een soort die vlot, gemakkelijk en jaarlijks goed produceert en “Irma” voldoet aan die verwachtingen. En in de toekomst hopen we ook nog enkele vuistnoten op de markt te brengen die beter zijn dan het huidige assortiment.
2014-11-14-walnotenEen paar voorbeelden van de goede kwaliteit van noten is dat noten als voedsel zeer gemakkelijk en zeer lang te bewaren zijn. Van 100 kilogram noten kan men gemakkelijk 20 tot 40 liter noten olie maken.
Bovendien hebben walnoten een fantastische smaak en textuur en zijn daarom ideaal om mee te experimenteren in de keuken. De notensmaak wordt versterkt met ingrediënten zoals rode biet, rucola, honing en vijgen. Walnoten zijn zeer voedzaam en verlagen de cholesterol
.’

Een aperitief op basis van belgische noten
Milog is een aperitief/likeur op basis van wijn met vers geplukte groene, onrijpe walnoten of okkernoten.
Deze aperitief bezit een typische kleur en een specifiek eigen geur- en smakenpallet.
Groendekor laat U dit weekend proeven van heerlijke notenwijn en zuivere notenolie.

Meer info: www.groendekor.com – Bergensesteenweg 408 te Sint-Pieters-Leeuw

%d bloggers liken dit: