VLEZENBEEK: – De peer Vlesembeek is een 200 jaar oude variëteit die nu terug beschikbaar is in zijn streek van afkomst. Pieter De Ridder van Groendekor heeft de Vlesembeek peer opnieuw op grote schaal gekweekt. Hij verkoopt de perelaars voor een goed doel :de therapeutische tuin van het verzorgingscentrum Inkendaal uit Vlezenbeek.
2014-10-20-peer-Vlesembeek_01
Zo’n 199 jaar geleden, verscheen voor het eerst de nieuwe variëteit ‘Vlesembeek’ in de catalogus van professor Jean-Batiste Van Mons. Hij vond deze peer als zaailing in de boomgaarden van Robijns rond Inkendaal en kreeg de naam ‘Vlesembeek’.

Professor Jean-Batiste Van Mons was zowat de paus van de peren- en appelveredeling in de wereld. Hij had 80.000 zaailingen staan in zijn kwekerij in de buurt van de Ninoofsepoort in Brussel. Van zijn selectie kennen we onder andere de peer Dubbele Flup, de pruim Belle de Louvain, de appel Reinette Bouman en de tafeldruif Frankental naast 800 soorten en variëteiten verspreid over heel de wereld.

2014-10-21-peerboom-VlesembeekDoor de snel oprukkende uitbreiding van Brussel werd zijn kwekerij onteigend en is hij verhuisd naar Leuven. Van zijn beste fruitsoorten nam hij bij die verhuis ‘enten’ omdat hij veel minder plaats had in Leuven. Hij verstuurde deze naar vrienden en collega’s over de hele wereld. Zo is de peer Vlezenbeek in Amerika (Massachusetts) terecht gekomen maar ook in Edinburgh, Londen, Lyon en Berlijn. In Londen viel ze rond 1820 in de fruitcollectie van de gereputeerde Royal Horticultural Society op door haar uitzonderlijke smaakkwaliteiten. Gezien Van Mons ze opgestuurd had zonder naam heeft de secretaris Joseph Sabine van de Royal Horticultural Society ze genoemd naar de toenmalige voorzitter Thompson en kreeg zo onterecht de naam ‘Thompsons Pear’. Gelukkig bleef het synoniem “Vlesembeek” de perennaam altijd vergezellen in de beschrijvingen.

Marcel Vossen: “We kwamen deze peer 10 jaar geleden terug op het spoor. Na een bezoek aan de Museumtuin van Gaasbeek voor een BBC-reportageploeg van Wisley Gardens. Zij zagen het gemeentebord Vlezenbeek staan en legden de link met de peer ‘Vlesembeek’ hier werd gevonden werd door Van Mons.”
2014-10-20-peer-Vlesembeek_02 2014-10-20-peer-Vlesembeek_03
De peer Vlesembeek
– De peer is superieur van smaak.
– Het witte vruchtvlees is smeltend , zeer zoet en sappig.
– Middelgroot peervormig.
– De bladeren zijn blinkend donkergroen en hebben een zeer mooie herfstkleur.
– De Vlesembeek boomen spreidende kroon die perfect het Pajottenlands landschap accentueert.
Meer info: www.groendekor.com

%d bloggers liken dit: