SINT-PIETERS-LEEUW: – Wie zijn of haar grof vuil kwijt wil in het nieuwe Recyclagepark van Sint-Pieters-Leeuw, aan de Pepingensesteenweg 250, moet heel wat geduld hebben volgens SP.A Sint-Pieters-Leeuw.
2014-09-19-containerpark_01 2014-09-19-containerpark_02
bron foto’s: SP.A Sint-Pieters-Leeuw

Vooral op zaterdag zijn wachttijden van 20 minuten of meer geen uitzondering zegt SP.A. Oorzaak ligt bij de weging en persing van het groot huisvuil. Per klant kan dit makkelijk enkele minuten in beslag nemen.

Om de wachttijden in te korten, vraagt gemeenteraadslid Guy Jonville (SP.A) de manier waarop het grof vuil wordt verwerkt te herzien. “Volgens de huidige procedure moet het afval van elke klant gewogen en verschillende malen geperst worden. Vooral het persen neemt heel wat tijd in beslag. Er moet worden onderzocht of op piekmomenten een systeem kan worden uitgewerkt waardoor de verwerking van het grof vuil vlotter kan verlopen.”
Het SP.A-gemeenteraadslid beklemtoont dat de oorzaak van dit probleem niet bij het personeel ligt, maar bij de te volgen procedure. “Onze inwoners betalen sinds begin dit jaar 2 euro voor de toegang tot het containerpark en daar bovenop nog 0,16 euro per kilo voor de verwerking van hun afval. Het minste dat je dan mag verwachten, is dat dit op een vlotte, klantvriendelijke manier verloopt. Dat is nu niet het geval”, besluit Jonville.


2014-01-20-recyclagep​ark_Sint-Pieters-Leeuw_07
archieffoto


UPDATE  –  Reactie van milieuschepen Gunther Coppens:

‘Een allereerste reactie op het ‘pers’artikel van SP.A mbt recyclagepark: Er dient niet EN inkom EN 0.16 euro/kg voor grof vuil betaald te worden. Als je enkel met grof vuil komt, dan betaal je GEEN inkomgeld, maar ENKEL 0.16 euro/kg.

Momenteel zijn we de resultaten van het eerste half jaar van ons afvalbeleid aan het verwerken. Daaruit mag blijken dat er een bijzonder gunstige koers wordt gevaren wat betreft grof vuil. De resultaten zijn spectaculair, maar juiste cijfers en tekst en uitleg volgen binnenkort.
 
Wat betreft de wachtrijen: de vraag is natuurlijk of dit occasioneel is. Ik ga zelf zeer regelmatig op het recyclagepark langs en heb dit nog nooit ervaren.

Vandaag deed ik nog eens extra navraag bij de parkwachters. Ze melden me dat een wachtrij uitzonderlijk is. Indien dit het geval is, dan laat men de pers niet bij iedere klant draaien, maar wegen enkel de hoeveelheid grof vuil waarna de volgende klant kan komen.

De reden waarom er uitzonderlijk een kleine wachtrij kan ontstaan, ligt natuurlijk in het feit dat als er velen op hetzelfde moment komen het druk is. Je kan de situatie best vergelijken met de supermarkt waar men aan de kassa dient te wachten op het moment dat velen tegelijk komen. Om dan extra investeringen te doen in materiaal en personeel om een zeer uitzonderlijk piekmoment aan te pakken zou niet getuigen van goed beleid, maar wel van onbezonnenheid.

Indien iedere klant/burger drie minuten nodig heeft om uit te laden, te wegen en te persen dan betekent dat dat indien er vijf mensen tegelijk zijn er inderdaad 15 minuten moet gewacht worden. Intussen kunnen de mensen uiteraard ook nog andere fracties afladen.’

%d bloggers liken dit: