BELGIE / SINT-PIETERS-LEEUW: – In het Nationaal afschakelplan dat het stroomtekort deze winter moet opvangen blijft Sint-Pieters-Leeuw grotendeels gespaard. Enkel in deelgemeente Vlezenbeek staan 11 distributiecabines ( in schijf, cluster, 5 ) op de nieuwe lijst die vandaag bekend gemaakt werd. Dit komt doordat de stroomverdeling niet overal gelijk loopt met de gemeentegrenzen. Over welke straten het precies gaat, is nog niet bekend. Hiervoor is het wachten op meer gedetailleerde informatie van de gouverneur en de distributienetbeheerder.

Bron: FOD Economie
Bron: FOD Economie

Ontslagnemend minister van Binnenlandse zaken Wathelet heeft deze middag aan de provinciegouverneurs een kaart getoond met de zones waarin de gemeenten liggen die mogelijk zonder elektriciteit zullen worden gezet als er deze winter een dreigend stroomtekort is. Een gebied zal nooit meer dan 3 uren aaneensluitend zonder stroom zitten.
Elia,de beheerder van het hoogspanningsnet, zal zeven dagen op voorhand op basis van het weerbericht een waarschuwing de wereld insturen. De dag op voorhand komt er dan een finale waarschuwing.
Simpel gesteld is ons land voor zo’n scenario opgedeeld in zes clusters van gemeenten (elk goed voor zowat 500 MegaWatt) verspreid over heel België, die kunnen worden afgeschakeld. Bij geval van stroomtekort wordt zo’n zone twee à drie uur afgeschakeld. Nieuw is dat er prioriteit geldt voor sommige zones. Een zone kan dus sneller afgeschakeld worden dan een andere. Om niet té lang dezelfde mensen te treffen, zal er ook een beurtrol zijn, om de zoveel uur worden andere gemeenten afgekoppeld.
Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, zal aanbevelingen doen aan de overheid, de uiteindelijke beslissing wie wanneer wordt afgeschakeld ligt bij de regering.

2014-09-03-uitschakelplan2014Lodewijk De Witte (Vlaams-Brabant), voorzitter van de Conferentie van Gouverneurs, toonde zich tevreden dat er nu duidelijkheid is over de precieze zones, gemeenten, deelgemeenten en zelfs elektriciteitscabines die kunnen worden afgeschakeld.

Grote steden zijn grotendeels vrijgesteld van afschakeling. Zij hebben minder afschakelbare elektriciteitscabines, maar ook de bevolkingsdichtheid is een van de criteria, aldus Wathelet. Ook de meeste Seveso-bedrijven, waar erg strikte veiligheidsmaatregelen gelden, bevinden zich in een vrijgestelde “grijze zone”.

Hoogspanningsnet beheerder Elia rekende eerder reeds uit wat de gevolgen kunnen zijn qua stroomtekort deze winter daar drie kerncentrales stil liggen:
– Bij een normale winter kan het dat tot 20 keer één of meerdere zones een avond zonder stroom gezet worden.
– Bij een extreem koude winter kan dat oplopen tot 40 keer.
Met z’n allen minder stroom gaan verbruiken is een mogelijke oplossing.

UPDATE 20/09/14 (bron Eandis): – schijf “5” betreft volgende straten in Vlezenbeek:
APPELBOOMSTRAAT, BEKERSVELDSTRAAT, BORRESTRAAT,GROENENBERGSTRAAT, H. GEESTSTRAAT, HEMELRIJKSTRAAT, HOGEBOSSENSTRAAT, INKENDAALSTRAAT, KAMSTRAAT, KONIJNESTRAAT, KWADEWEGENSTRAAT, OBBEEKLOS, OBBEEKSTRAAT, POSTWEG, ROMESTRAAT, SMIDSESTRAAT, ZWANESTRAAT.
www.eandis.be/eandis/energieschaarste.htm

%d bloggers liken dit: