laatjeplukkenPAJOTTENLAND: – Kom je er in het najaar niet toe om je hoogstamfruitbomen geplukt te krijgen? Een droevig zicht, al dat lekkere fruit dat aan de boom rot of op de grond valt. Geen nood, doe beroep op de helpende handen van het plukteam Pajottenland & Zennevallei!

Vrijwilligers komen je appels, peren, kersen… plukken en de oogst wordt netjes 50/50 verdeeld. Het Regionaal Landschap is momenteel op zoek naar boomgaarden die niet geplukt raken en naar vrijwilligers die dit willen doen. Op die manier wordt minder voedsel verspild en krijgen boomgaarden meer waardering als landschapselement.

Voorwaarden om beroep te doen het plukteam
Jij bepaalt uiteraard zelf welke fruitbomen je laat plukken.
Het plukteam werkt gratis maar krijgt 50% van de oogst mee.
Praktische afspraken onderling maken: ladders, periode…
Enkel voor (hoogstam-) boomgaarden in Pajottenland-Zennevallei
Boomgaard aanbieden via www.pajot-zenne.be/plukteam

Kandidaat plukkers gezocht
Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei zoekt vrijwilligers die dit najaar fruit willen plukken bij particuliere eigenaars in ruil voor de helft van de oogst. Als plukker krijg je een korte opleiding over fruitpluk zodat je veilig en efficiënt kan werken. Let wel: de uiteindelijke verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid liggen bij jou want je doet dit volledig op eigen initiatief als vrijwillige plukker. Meld je aan via http://www.pajot-zenne.be/plukteam.

Koesterburen in de boomgaard
Hoogstamboomgaarden zijn een ‘vijfsterrenhotel’ voor de natuur. Dieren vinden er voedsel, rust en nestplaats. Boomgaarden met hoogstamfruit zijn typisch voor het landschap van het Pajottenland en de zuidelijke Zennevallei. Vogels zoals de zanglijster kiezen hun zangpost in de hoge fruitbomen. Een steenuiltje huist in de holte van een oude boom. De bloesems vormen een stuifmeelbron voor vele insecten. Afgevallen fruit trekt vogels, vlinders en kleine zoogdieren aan.

%d bloggers liken dit: