SINT-PIETERS-LEEUW: – Vandaag kon de pers en leden van het kerkfabriek onder leiding van architect Karel Breda een bezoek brengen aan restauratiewerken van de Sint-Pieterskerk.
De Sint-Pieterskerk in het centrum van Sint-Pieters-Leeuw is één van de zes beschermde gebouwen in de gemeente. In een eerste fase werd het koor van de overwegend gotische kerk gerestaureerd. Twee maanden geleden is ‘fase 2’ gestart. Deze omvat de grondige restauratie van de 40 meter hoge kalkzandstenen toren uit het begin van de 16de eeuw. De werken zullen in totaal anderhalf jaar in beslag nemen, tot de zomer van 2015.
2014-06-02-bezoek-restauratie-kerktoren_Sint-Pieterskerk (15)
‘Fase 2’ behelst de restauratie van de kalkstenen toren, het houten dak en de Westgevel. De prachtige fresco’s van De Geetere worden eveneens in ere hersteld. De werken van De Geetere dateren van 1904 en 1917.
Ook het glasraam uit de 19de eeuw wordt gerestaureerd.

Architect Karel Breda: “De werken starten niks te vroeg, want de hoofdbalk van de draagstoel die de torenconstructie schraagt moet dringend hersteld worden. Het werk omvat naast de torenwerken tevens het volledige parement van de westbouw en de restauratie van het westelijk glasraam. Bovendien worden ook de fresco’s van De Geetere in het transept gerestaureerd waarover in de eerste fase een studie werd uitgevoerd.

Deze diashow vereist JavaScript.


De fresco’s van De Geetere zijn bijzonder legt Karel Breda uit. “Eén is gemaakt in 1914, toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Enkele jaren later werkte De Geetere het tweede fresco af. Je ziet in dat werk het chagrijn op het gezicht van de mensen die leden onder de oorlog. Alleen al daarom zijn ze zo uniek. Ze zijn ook gemaakt op maat van de kerk. Zo zie je dat het lichtspel op een glasraam ernaast ook zijn effect heeft op het fresco.” Tijdens de restauratie gaat men ook de electriciteitskabels die door het schilderij lopen verwijderen en werden reeds enkele verwarmingsroosters ook verwijderd. Deze heeft men reeds dicht gemetseld om nu te proberen het schilderij te reconstrueren.

De werken hebben een prijskaart van circa 1.15 miljoen euro, waarvan 950.000 euro wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.

De gemeente is ondertussen ook reeds begonnen met een procedure op te starten voor de derde restauratie fase. Zo hoopt men deze aansluitend kan laten plaatsvinden na deze restauratie. Hierin zullen dan het timmerwerk, het schip, de zijbeuken,… omvat zitten.


Academische zitting en onthulling werfdoek Sint-Pieterskerk

Op donderdag 5 juni 2014 om 19.00 uur wordt het restauratiedossier van deze kerk tijdens een academische zitting in de Sint-Pieterskerk voorgesteld aan het grote publiek.

Drie sprekers belichten ieder vanuit hun invalshoek dit project, afgewisseld met enkele streepjes muziek.
De onthulling van het werfdoek vormt de apotheose van de avond.
Om 20.30 uur worden alle aanwezigen hartelijk uitgenodigd voor een receptie in de raadzaal van het gemeentehuis.
Iedereen welkom – toegang gratis.

2014-06-02-bezoek-restauratie-kerktoren_Sint-Pieterskerk (01)Schepen van Erfgoed en Erediensten Jan Desmeth : “We ontvangen ook uittredend bevoegd Minister van erfgoed Geert Bourgeois tijdens een academische zitting in de kerk zelf. Iedereen is welkom zonder inschrijving. Op deze manier willen we de bevolking van dichtbij betrekken bij hetgeen met hun kerk gebeurt. We zullen deze gelegenheid trouwens aangrijpen om naast het restauratiedossier ook de officiële aftrap te geven van het gemeentelijke herdenkingsprogramma van de Groote Oorlog dat de komende vier jaren zal doorgaan. We zullen donderdag een groot werfzeil van 9 meter op 8 meter onthullen dat tijdens de werken aan de toren zal hangen en de namen van alle gesneuvelden van onze gemeente bevat, naast een mooi ontwerp van kunstenares Monik Thibaut van onze gemeentelijke academie.”

%d bloggers liken dit: