2014-05-06-boerderij-VLA-BRA_Monique-SwinnenVLAAMS-BRABANT: – De provincie Vlaams-Brabant lanceert een wedstrijd die land- en tuinbouwbedrijven beloont als ze hun bedrijf integreren in het landschap. Verder is er een vernieuwde kaart over ‘Boeren met Klasse’. Dit netwerk stimuleert kinderen, jongeren en volwassenen om een hoeve te bezoeken en zo kennis te maken met het echte landbouwleven. Tenslotte kunnen fietsers en wandelaars dit jaar opnieuw gaan picknicken op een land- of tuinbouwbedrijf via ‘Picknick een hoeve’.

De provincie Vlaams-Brabant onderneemt, samen met de land- en tuinbouwers uit de regio, nieuwe stappen om het platteland aangenaam te maken.

Wedstrijd landschapsintegratie
De provincie Vlaams-Brabant verleent al enkele jaren advies aan land- en tuinbouwers die hun bedrijf willen integreren in het omliggende landschap. De provinciale landschapsarchitect zorgt hierbij voor de opmaak van de landschapsplannen.

Dit jaar organiseren we, samen met de provinciale landbouwkamer, een wedstrijd om deze landschapsintegratie nog extra te bevorderen’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. ‘Er zijn twee categorieën: één voor reeds gerealiseerde landschapsplannen tussen 2010 en 2014, en één voor nieuwe landschapsplannen. Voor deze twee categorieën stelt de provinciale landbouwkamer in totaal 20.000 euro ter beschikking’.
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/bloeienderf

Boeren met klasse
Consumenten staan er vaak niet bij stil dat een groot deel van wat we eten van de boerderij komt. De afstand tussen producent en consument is groot en het ‘boerenleven’ lijkt soms zo ver af.

Via het provinciaal netwerk ‘Boeren met klasse’ willen we deze kloof verkleinen door het brede publiek op een levensechte manier in contact te brengen met het hedendaagse platteland en actieve land- en tuinbouwbedrijven’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Het aanbod van te bezoeken bedrijven breidde dit jaar verder uit en telt nu 72 land- en tuinbouwbedrijven.
Deze 72 bedrijven verschillen van elkaar door hun specialisatie in uiteenlopende teelten en diersoorten. Men vindt er onder meer boerderijen met koeien, varkens, wijngaardslakken of ezels. Er zijn akkerbouwers, fruittelers, wijnbouwers, telers van miniwitloof en sappige druiven. Bovendien leeft elke boerderij volgens de seizoenen en kan men ze gerust tweemaal bezoeken.
Heel wat boerderijen uit het netwerk bieden heerlijke hoeveproducten aan. Proeven hoort er dus ook bij. Op een aantal bedrijven kan men zelf oogsten.
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/boerenmetklasse

Picknick een hoeve
2013-05-02-publicatie-picknick-een-hoeve-201314 Vlaams-Brabantse hoeves in Bekkevoort (De Kluisberg), Holsbeek (Jos Theys Boerderij), Kortenaken (Boerderij De Brabander), Tienen (Hoeve In de Zon), Tielt-Winge ( Fruit Vanhellemont), Asse (Hof ter Vrijlegem), Beersel (Hoeve Cuvry), Bertem (Bertem Natuur) , Galmaarden (De Calogne), Gooik (Het Hof van Petronilla), Grimbergen (Den Diepen Boomgaard), Huldenberg (Hof ter Vaeren), Londerzeel (’t Zwaantje) en Ternat (Wambeekhoeve) gooien hun poorten open voor een picknick.

‘Want wat is er meer ‘puur’ dan tijdens een wandel- of fietstocht halt te houden op een hoeve en verwend te worden met een picknickmand vol heerlijke hoeve- en streekproducten?’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.
In de nieuwe brochure staan 12 landelijke wandel- en fietstochten met een hoevepicknick en 3 picknickweekendjes in een actieve hoeve.

De brochure is gratis te downloaden via www.vlaamsbrabant.be/picknickeenhoeve

%d bloggers liken dit: