VLAANDEREN / SINT-PIETERS-LEEUW: – Het nieuwe decreet Lokaal Cultuurbeleid (2012) van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege zet meer gemeenten ertoe aan ondersteuning te vragen om hun cultuurambities in te vullen. Het nieuwe decreet zorgde voor een aangroei van 39 nieuwe erkenningen waaronder Sint-Pieters-Leeuw.
Sedert de start van deze regeerperiode in 2009 waren al 34 gemeenten in het decreet ingestapt. Globaal kunnen de LCB-gemeenten samen rekenen op 94,9 miljoen euro.

DE-MERSELBORRE_Vlezenbeek_Sint-Pieters-Leeuw COLOMAKASTEEL_Sint-Pieters-Leeuw

Via het decreet Lokaal Cultuurbeleid (LCB) kunnen lokale besturen steun krijgen voor de werking van bibliotheken, erkende cultuurcentra en het gemeentelijke cultuurbeleid. Wie instapt in het decreet LCB krijgt gedurende zes jaar een jaarlijkse subsidie.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten gemeenten minstens beschikken over een minimum aan culturele infrastructuur, een ondersteuningsbeleid voor verenigingen en belanghebbenden betrekken bij de opmaak van het meerjarenplan. Dat garandeert een lokaal gedragen cultuurbeleid dat aansluit bij de lokale noden. De gemeenten kunnen de impulssubsidie van de Vlaamse overheid inzetten voor het bevorderen van de cultuurparticipatie, cultuureducatie, vrijwilligers en het verenigingsleven.

Het doel van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege was om meer gemeenten te motiveren om in te stappen in het decreet Lokaal Cultuurbeleid. Het nieuwe decreet van 2012 behield de sterkten van het vorige, knipte in de planlasten en maakte nog meer maatwerk mogelijk. Die ingreep heeft geloond.

Begin dit jaar deden de lokale besturen via hun meerjarenplan hun aanvragen. Resultaat: 39 nieuwe gemeenten werden erkend voor hun (algemeen) gemeentelijk cultuurbeleid waaronder Sint-Pieters-Leeuw. Daarnaast krijgen drie gemeenten de erkenning en steun voor een nieuw cultuurcentrum. Hetzelfde gebeurt met een nieuwe bibliotheek.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Het lokale niveau is essentieel wanneer we het over cultuurparticipatie hebben. Ik heb dan ook bewust de budgetten voor lokaal cultuurbeleid gevrijwaard. Tegelijk ben ik verheugd dat er nog altijd nieuwe besturen de kaart van cultuur trekken. Dat wil zeggen dat zij lokaal investeren in de nodige culturele infrastructuur, en hun verenigingen en vrijwilligers ondersteunen.”

De nieuwe gemeenten in Vlaams-Brabant zijn:Affligem, Boortmeerbeek, Boutersem, Hoegaarden, Keerbergen, Sint-Pieters-Leeuw en Zaventem.

%d bloggers liken dit: