RUISBROEK: – Donderdag volgden trainers en begeleiders uit diverse sportdisciplines een gratis bijscholing aangeboden door Sportdienst van Sint-Pieters-Leeuw.
2013-11-28-bijscholing-coordinatietraining_01

Theorie en praktijk werden gegeven door sportkinesist Roel Bockstal. Deze conditie- en revalidatietrainer is ook gespecialiseerd in Manama neurologische revalidatie. Bovenop deze leerzame en dynamische avondsessie, ook voor elke deelnemer een cursus met veel uitleg en een CD met alle oefeningen, gedemonstreerd in de praktijk door de deelnemers.

Coördinatie kan iedereen leren mits veel oefenen, tot de bewegingen zijn “ingeslepen” in het motorisch geheugen en het lichaam ze makkelijk herkent en uitvoert,’ aldus een enthousiaste lesgever. ‘Dit geldt voor alle onderdelen zoals uithouding, kracht, snelheid en lenigheid maar ook het verwerken van de coördinatie door 7 vermogens : reactie, oriëntatie, differentiatie, ritme, evenwicht, koppeling en aanpassing’.
2013-11-28-bijscholing-coordinatietraining_03 2013-11-28-bijscholing-coordinatietraining_02

Daarna wordt de theorie met tientallen oefeningen en voorbeelden in de praktijk gebracht. Algemene training en ook sport specifieke oefeningen naar voetbal, dans, boks of turnen toe. Ook een paar revalidatie oefeningen en een spectaculaire oefening van kinesist Roel om te tonen wat mensen “zonder goede coördinatie”- waar hij zichzelf bij rekent – toch kunnen bereiken met veel oefenen. Hij hopt met 2 voeten op een fitbal, gaat rechtstaan, doet een paar squats en springt vlotjes van de bal af alsof het niks is. Applaus van alle deelnemers en de intentie alvast te beginnen oefenen. De avond werd afgesloten met een drankje in de nieuwe kantine van Sportcentrum Braillard.
2013-11-28-bijscholing-coordinatietraining_04 2013-11-28-bijscholing-coordinatietraining_05
Initiatiefnemer Bart Van Onsem van de sportdienst wrijft tevreden het zweet van zijn voorhoofd. ‘Dit was een interessante work-out… Wij organiseren meerdere bijscholingen per jaar en hopen, voor het welzijn van onze sportende jeugd, dat trainers massaal deelnemen‘.

Bron: Marian Debaillie

%d bloggers liken dit: