SINT-PIETERS-LEEUW: – Ook de bibliotheek van Sint-Pieters-Leeuw tekent in op het proefproject van de Vlaamse overheid om e-boeken aan te bieden.
2013-11-06-E-boeken_SPL-2014

In opdracht van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege werkte Bibnet een proefproject uit om een jaar lang e-boeken toegankelijk te maken voor de leden van de Vlaamse openbare bibliotheken. Het proefproject start in april 2014. Vlaams minister Schauvliege: “Al 178 gemeenten en steden hebben zich gemeld om mee te stappen in dit project. Het biedt hen de kans om ook dit nieuw medium in te zetten voor leesbevordering en mediawijsheid, en daarmee de relatie met hun inwoners te versterken.”

Vanaf het voorjaar 2014 zullen een 300-tal e-boeken ter beschikking staan van het publiek. Binnen de muren van de bibliotheek van Sint-Pieters-Leeuw  zal iedereen gratis en gelijktijdig toegang hebben tot de volledige e-boekencollectie.
Daarnaast komt er een app voor zowel Apple als Android tablets. Met deze (gratis) app zullen bibliotheekleden thuis boeken kunnen downloaden en elk boek gedurende 4 weken lezen met een abonnementsformule van vijf euro voor drie boeken.

De bibliotheek van Sint-Pieters-Leeuw vroeg via hun elektronische nieuwsbrief de mening van de bibliotheekbezoekers. Uit de vele reacties en persoonlijke vragen bleek de betrokkenheid hierrond enorm groot.
De meerderheid vindt dat onze bibliotheek inderdaad e-boeken moet aanbieden, ook al zien zij het aanbod liever nog meer uitgebreid.

schepen van Bibliotheek Gunther Coppens: “Wij waren aangenaam verrast van de vele positieve reacties van onze leners. Het geeft aan hoe sterk de digitalisering leeft bij onze lezers. Wij willen pertinent werken naar een bibliotheek van de toekomst. Het digitale aanbod speelt hier zeker een belangrijke rol.“

Er is gekozen om uit te lenen via een app. Het is een zeer gebruiksvriendelijke omgeving waar alle leeftijden vlot mee overweg kunnen. En je hebt het boek altijd bij, ook als je geen internetconnectie hebt. Een app is ook een veilige omgeving om het downloaden van e-boeken mogelijk te maken. Auteurs of uitgevers hoeven niet te vrezen dat hun boeken via de bibliotheek gepirateerd worden.

1 comment

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: