2013-10-22-Ruisbroek_controle-zwaar-vervoerRUISBROEK: – Vandaag, dinsdag 22 oktober 2013, tussen 7 uur en 15 uur voerde de federale Wegpolitie een controleactie op ladingzekering en overbelasting in de sector van het zwaar vervoer. Men voerde de controles uit op de parking aan het tankstation op de Brusselse Ring in Ruisbroek.
In totaal werden 194 voertuigen gecontroleerd, 173 overtredingen werden vastgesteld.

Tijdens deze controleactie waren de leden van het expertennetwerk ladingzekering aanwezig op het terrein. Deze politieambtenaren komen uit alle provincies van het land en maken deel uit van zowel de federale Wegpolitie als van de lokale politie. Er is ook nauw samengewerkt met diensten als OVAM en AWV.

Het verminderen van de betrokkenheid van zwaar vervoer bij verkeersongevallen is één van de hoofddoelstellingen geformuleerd door de Staten-generaal voor verkeersveiligheid. Zowel in het Nationaal Veiligheidsplan als voor de federale Wegpolitie is de controle van zwaar vervoer dus een prioritair fenomeen.
Afgevallen lading en verkeersongevallen met vrachtwagens, te wijten aan het slecht of niet vastmaken van de lading, hebben vaak zeer grote gevolgen voor de verkeersveiligheid. De laatste weken waren er verschillende ongevallen waarbij de lading over de ganse snelweg verspreid lag, wat lange files veroorzaakt.

Resultaten:
89 procent van de gecontroleerde voertuigen bleek in overtreding te zijn.

– aantal gecontroleerde voertuigen: 194
– totaal aantal vastgestelde inbreuken: 173
– aantal inbreuken ladingzekering: 95
– aantal inbreuken overlading: 10
– aantal inbreuken tachograaf: 13
– aantal inbreuken technische eisen: 10
– aantal inbreuken gordeldracht: 6
– aantal inbreuken gsm achter het stuur: 7
– aantal inbreuken uitzonderlijk vervoer: 11
– andere inbreuken: 20 (verzekering, ADR, rijbewijs,…)

Er zijn 18 processen-verbaal en 155 onmiddellijke inningen uitgeschreven, voor een totaalbedrag van 49.940 euro.

%d bloggers liken dit: