bouwen-aan-Vlaams-Brabant_logoVLAAMS-BRABANT: – De provincie Vlaams-Brabant streeft, samen met de lokale besturen, naar klimaatneutraliteit. Vanmiddag ondertekenden gedeputeerde Luc Robijns, de burgemeesters en schepenen van 54 Vlaams-Brabantse gemeenten, waaronder Sint-Pieters-Leeuw een Klimaatengagement.

De ondertekening van het klimaatengagement is het startsein om Vlaams-Brabant klimaatneutraal te maken. We zetten hier de komende jaren, samen met gemeenten en organisaties, sterk op in. Samen kunnen we een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering’, zegt Luc Robijns, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. Met de ondertekening van het Vlaams-Brabants Klimaatengagement verbinden de gemeenten, de provincie en Interleuven zich tot het voeren van een krachtig en actief volgehouden lokaal klimaatbeleid.

2013-10-04-54gemeenten-klimaatneutraal

klimaatneutraal-vlaams-brabantDe gemeenten die reeds toegezegd hebben zijn Aarschot, Asse, Beersel, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bever, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Galmaarden, Geetbets, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zemst en Zoutleeuw.

Klimaatneutraliteit via drie sporen
De burgemeesters en schepenen die vandaag hun handtekening onder het engagement zetten, zullen samen met de provincie een zo effectief mogelijk klimaatbeleid uittekenen. Gemeenten kunnen heel wat doen om mee te werken aan de klimaatneutraliteit van de provincie. Ze hebben daartoe heel wat hefbomen in handen.

  • Het is de bedoeling om de CO2 uitstoot en het energieverbruik te verlagen en het aandeel hernieuwbare energie te verhogen.
  • We zullen hiervoor samenwerken met zoveel mogelijk actoren, zoals gemeenten, burgers, bedrijven, (milieu)verenigingen, het middenveld, sociale partners en distributienetbeheerders.
  • En het blijft niet alleen een meetverhaal. We willen meteen ook werk maken van concrete uitvoering waar snelle en efficiënte realisaties mogelijk zijn.

Startsein voor drie trajecten
Dit engagement is het startsein voor een traject dat berust op drie trajecten: de provincie zelf, de gemeenten via het burgemeestersconvenant en als regio. Met de provincie als draaischijf.

Provincie en Interleuven zorgen voor ondersteuning
De provincie Vlaams-Brabant en Interleuven gaan de gemeenten ondersteunen bij het behalen van deze streefdoelen, bij het opstellen van lokale klimaatactieplannen en CO2 -nulmetingen, het verstrekken van financiële steun aan de gemeenten, infovergaderingen organiseren, campagnes en projecten uitwerken.

%d