VLEZENBEEK / PAJOTTENLAND: – Gedurende twee en een half jaar werken de plattelandsgebieden Plaine de Versailles, de Weidse Veenweiden en het Pajottenland samen binnen het project ‘Proef ons platteland in uw stadsrand’.
Wat hebben deze drie regio’s gemeen? Ze liggen alle drie dicht bij een hoofdstad. Parijs, Amsterdam en Brussel zijn grote drukbevolkte steden en bieden veel mogelijkheden voor de afzet van onze lokale producten en voor toeristen op zoek naar rust. Binnen dit project vindt er vandaag en morgen een uitwisselingsbezoek plaats van de Nederlanders en Fransen in het Pajottenland. De middelen voor dit leaderproject komen uit het Europees fonds voor plattelandsontwikkeling.

Pajottenland+ met delegaties uit plattelandsgebieden ‘Plaine de Versailles’ (FR) en de ‘Weidse Veenweiden’ (NL) vanmorgen aan Hotel Klein Nederlo in Vlezenbeek waar zij verblijven tijdens hun bezoek  aan het Pajottenland.

In de drie regio’s wordt er gewerkt rond streekidentiteit, toerisme, recreatie,landschapsbeheer en verkoop en distributie van lokale producten. Net als in het Pajottenland, zijn er ook in de regio de Weidse Veenweiden en de Plaine de Versailles een groot aantal plattelandsondernemers die op zoek zijn naar manieren om hun producten af te zetten tegen een goede prijs of op zoek zijn naar toeristen die op hun bedrijf willen verpozen.

Jos Huwaert, coördinator van PG Pajottenland: “Binnen dit project willen de drie regio’s van elkaar leren hoe om te gaan met de verschillende uitdagingen. Wat is de meerwaarde wanneer plattelandsondernemers zich verenigen en samenwerken? Hoe versterkt een regiomerk de bekendheid van de regio en haar producten? Hoe worden plattelandsondernemers echte ambassadeurs van de streek? Hoe organiseer je de afzet van lokale producten in de streek en nabije steden? Hoe gebruik en behoud je het landschap en zorg je zo voor een economische meerwaarde? Hoe betrek je het duurzaamheidsthema in je werking? Hoe communiceer je het best naar de stad?

Vandaag en morgen zijn er een twintigtal ondernemers en politici uit de twee buitenlandse regio’s op uitwisselingsbezoek in het Pajottenland. Een druk en verscheiden programma aan verschillende Pajotse bedrijven, winkels, horeca, verenigingen en toeristische trekpleisters, geeft hen een antwoord op welke manier de Pajotse ondernemers en organisaties omgaan met de verschillende thema’s.

Lien Standaert, Coördinator Regional branding Pajottenland: “De voorbije maanden werden al de eerste contacten gelegd richting Brussel. Via de slowfood beweging Karikol zijn de Pajotse producenten betrokken bij het evenement Proef Brussel. Ook zijn de eerste contacten met de Boeremet in Anderlecht gemaakt voor de afzet van de Pajotse producten.

De komende maanden worden er binnen het project nog activiteiten georganiseerd zoals de internationale streekmarkten, uitwisselingsbezoeken van ondernemers, ontwikkeling van streekarrangementen en het maken van ambassadeurfilmpjes.”

De buitenlandse delegaties doen ook verscheidene locaties aan in Vlezenbeek.
Zo verblijven ze in Hotel Klein Nederlo (www.kleinnederlo.com) en zullen ze na een bezoek aan verschillende locaties in het Pajottenland vanavond genieten van een aperitief in het Wijnatelier in Vlezenbeek (www.hetwijnatelier.be ) om de dag met een diner van streekproducten af te sluiten bij Casy (www.casy.be).

Meer info: www.pajottenland.be

%d bloggers liken dit: