VLEZENBEEK: – Vanmorgen was de grote dag voor de167 kleuters van de Ave –Mariabasisschool in Vlezenbeek. Ze kwamen voor een laatste keer samen in de hoofdschool (Dorp 48) en vertrokken dan in stoet naar de nieuwe kleuterschool in de Laudinnestraat 5. Ze werden uitgewuifd door de leerlingen van de lagere school.

nieuwe kleuterschool Ave-Maria Vlezenbeek

In 1997 werd het dossier voor de kleuterschool geopend maar pas in juni 2010 werd de eerste steen door de kinderen gelegd.
Door de late verhuis van de kleuters zaten sinds 2001 4 klassen van de lagere school in containers. Nu de kleuters verhuist zijn zullen de leeggekomen klassen gerenoveerd worden tegen het begin van het volgend schooljaar.

 Directrices Viviane De Win en Valentine Decorte: “ Het is vandaag voor de kleuters een grote dag. Ze verhuizen naar hun nieuwe school die heel modern ingericht is. 

Er is een grote plyvalente zaal en 7 klasjes. 2 klasjes voor de allerkleinsten op het gelijkvloers en 5 klasjes op het eerste verdiep waar ook een ruim terras is. Verder is er het nodige sanitair en heel wat nieuw materiaal. We zijn blij dat we kunnen verhuizen want we hebben heel wat kleuters en na elke schoolvakantie komen er nog bij. Dit nieuwbouw project leeft echt bij de kinderen ook die van de lagere school. Van op de speelplaats zagen ze de vorderingen en de werf werd ook regelmatig door klassen bezocht zo staken de kinderen heel wat op zoals bijvoorbeeld over isoleren. De kinderen van de lagere zullen denk ik wel de kleuters wat missen op de speelplaats want er werd heel wat met hen gespeeld.

Zo meteen vertrekken we met de kleuters en zullen ze uitgewuifd worden door de lagere. De kleuters zelf zijn vorige week al eens naar het nieuwe gebouw gaan kijken om al wat te wennen maar nu dat de juffen en heel wat vrijwilligers alles verhuist hebben zullen ze toch in een hele toffe omgeving terecht komen. Nadat ze verhuist zijn gaan we ze wat laten wennen met hun juf aan hun nieuwe klasjes en deze namiddag houden we dan voor de kleuters zelf een receptie dus heel de dag feest!.”


Nadat elke klas het lintje aan zijn deur doorgeknipt had verkenden de kleuters hun nieuwe klasje en ze hadden er al snel zin in. We hoorden  gezang in een klasje en de oudste kleuters verkenden hun eigen Mezzanine. Inderdaad zij hebben er nog een extra verdiep bij waar een knus hoekje werd ingericht en waar ze samen kunnen luisteren naar de verhaaltjes van juf.

Willy Nechelput en Henri Hemelings volgden voor de school de voorbije jaren de bouw op zodat de kinderen vandaag probleemloos in hun nieuwe ‘paleis’ konden binnen treden.
 Willy Nechelput: “ We zijn fier op de realisatie die heel wat moderne technieken bevat. Zo is er een ventilatiesysteem van het type D , duur maar heel comfortabel. Zo wordt er 10.000kubieke meter lucht per uur ververst. Zo zullen de kleuters niet in duffe lokalen zitten . Het is dus geen airo, de verse lucht wordt geconditioneerd.
Henri Hemelings : “De achterkant van het gebouw is op het zuiden gericht en alle klasjes hebben daar ruime ramen en zonnewering. En die zon doet haar werk bijvoorbeeld vorige zaterdag scheen de zon en het was hier reeds een gezellige temperatuur. In de winter zal de zon voor extra warmte zorgen en in de zomer zal de warmte buiten gehouden worden. Aan de voorzijde van het gebouw, de noordkant dus, bevinden zich dan al de gangen. ”
Willy en Henri: “ Met deze nieuwbouw hebben we moeten voldoen aan honderden regels. Zo beschikken we nu ook over een lift voor gehandicapten. Er is een douche aanwezig,…
Ik geloof dat we de werf de voorbije jaren zo’n 800 keer bezocht hebben om alles op te volgen.
Op sommige dagen was het zelf nodig om 5 keer langs te komen.
En je weet op een werf kom je onverwachte zaken tegen. Zo was het reeds bij aanvang van de werken. Op deze plaats stond vroeger een oude melkerij men had die in de tijd afgebroken maar alles onder de grond gestoken. Dus voor de aannemer kon starten met het plaatsen van 60 heipalen moest al die rommel er eerst uit. Dat zijn zaken die je niet op voorhand kunt inschatten, maar toch weer zorgen voor een meer kost.
De volgende fase is nu de aanleg van de tuin. Door het vriesweer staan we daarmee achter.
Er komt een ruime verharde speelplaats waarvan een groot stuk overdekt. En daarachter groen.

Op 25 maart 2012 wordt de kleuterschool plechtig geopend.
En op zaterdag 02 juni 2012 gaat het schoolfeest door in de grote tent in de pastorietuin.

Meer info: www.ambvlezenbeek.be

1 comment

Comments are closed.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder