SINT-PIETERS-LEEUW: – Wie zich in Sint-Pieters-Leeuw nog op de bevroren vijvers waagt, riskeert een proces-verbaal.

Ondanks het algemeen schaatsverbod in de gemeente trokken enkele tientallen schaatsers de voorbije dagen toch het ijs op (zie oa.artikel 05/02/12). Dat is niet veilig, zegt burgemeester Lieve Vanlinthout, en daarom zal de politie extra toezicht houden.

Burgemeester Lieve Vanlinthout: “ Ik heb opdracht gegeven aan de politie om elke schaatser die men nu nog ziet schaatsen tegen het verbod in, om die te verbaliseren. Juist om een duidelijk signaal te geven van ‘mensen blijf toch van die vijvers af’ want het is veel te gevaarlijk en dat is spijtig dat we na 4 dagen schaatsverbod de mensen op die manier op  hun eigen verantwoordelijkheid, hun eigen welzijn gaan moeten wijzen.”

Gemeentelijke Administratieve Sancties: Artikel 42 Kanalen, waterbekkens en waterlopen
Het is verboden zich op het ijs van de waterlopen en stilstaande waters te begeven.
Bij een voldoende ijsdikte kan de burgemeester, na technisch advies te hebben ingewonnen, een afwijking van dit verbod toestaan.

Overtreders riskeren een geldboete van minimum 60 tot maximum 250 euro.


Update: Reactie van een Leeuwse schaatser die anoniem wenst te blijven.
” Verbieden is gemakkelijk, veilig schaatsen toelaten, en veiligheid garanderen zoals ze in sommige andere gemeentes doen met ondiepe plassen, dat is moeilijker. En daarvoor moet je meten, en vermits onze gemeente dat niet doet doen we het zelf op het wachtbekken, ik heb namelijk geen zin in een natte broek.

Het ijs was gisterenmiddag tussen 10 en 11 cm dik. De windwakken in het midden zijn ondertussen 7 cm dik.
Het diepste punt van de vijver is 60 cm. (vorige zomer met de werplancé tijdens het vissen uitgemeten).
Op de meeste plaatsen staat er echter maar tussen de 30 en 40 cm water.
Door dat de vijver zo ondiep is koelt het water ook sneller af dan op de meeste andere vijvers in de buurt waardoor er op het wachtbekken sneller een goeie ijsdikte kan gehaald worden.

Door de sneeuw groeit het ijs iets langzamer aan, tussen de halve en één cm per dag. Op de plaatsen waar al geveegd is is dat tussen 1 en 2 cm bij -10 ‘s nachts
In Nederland wordt dit water meteen vrijgegeven want het ijs is van super kwaliteit en het risico is miniem.

%d bloggers liken dit: