De Lijn bus 170 in Sint-Pieters-LeeuwREGIO: – Eén leerling op twee van de Pajotse scholengemeenschap Kardinaal Cardijn neemt het openbaar vervoer om naar school te gaan. Het merendeel daarvan gebruikt de bussen van De Lijn.
Dat blijkt uit een enquête van de scholengemeenschap zelf.

De scholengemeenschap Kardinaal Cardijn bestaat uit  het Don Bosco, Heilig Hartcollege,  en Sancta Maria-instituut in Halle, Sint-Victor in Alsemberg, het Onze-Lieve-Vrouw-instituut in Sint-Genesius-Rode, het Sint-Goedelieve-instituut in Lennik en het Maria Immaculta in Roosdaal. Ze zijn goed voor samen 7.148 leerlingen. 6.614 (92.5 %) van hen beantwoordden onlangs een enquête over hoe ze naar school komen.

Die hoge respons maakt duidelijk dat de leerlingen belang hechten aan een vlotte en veilige weg naar school,” zegt Wim Verdeyen, coördinerend directeur scholengemeenschap Kardinaal Cardijn.

  • 80 procent van de leerlingen vindt dat de bussen te overvol zitten voor en na schooltijd.
  • De drukste bezette buslijn voor de leerlingen is de lijn 170 van Brussel via Sint-Pieters-Leeuw naar Halle.

Schoolvoorbeeld voor duurzaam verkeer
Uit de resultaten blijkt dat de meeste leerlingen voor het openbaar vervoer kiezen. Eén op twee leerlingen neemt bus en/of trein om naar school te gaan. 27% neemt de fiets of komt te voet. Dat betekent dat ruim drie kwart van de leerlingen op een duurzame manier naar school komt. De auto sluit de top drie af en brengt 14% van de leerlingen van of naar school.
Goede samenwerking
Van de leerlingen die voor het openbaar vervoer kiezen, nemen de meesten één van de bussen van De Lijn. Wim Verdeyen, coördinerend directeur scholengemeenschap Kardinaal Cardijn: “Onze jarenlange positieve samenwerking met De Lijn heeft geleid tot een erg goede dienstverlening die afgestemd is op de verschillende scholen. We hebben dan ook regelmatig overleg waarbij mogelijke opmerkingen over de dienstverlening, trajecten of veiligheid besproken worden. Verder is De Lijn regelmatig aanwezig op infodagen om nieuwe leerlingen wegwijs te maken.”.
Keuze vervoermiddel afhankelijk van afstand en gemak
Leerlingen die voor De Lijn kiezen, doen dat omdat zij het makkelijk vinden om de bus te nemen. Te voet of met de fiets naar school gaan, is vooral gelinkt aan de korte afstand tussen school en thuis. Leerlingen die met de auto komen, geven aan dat ze te ver wonen of dat ze makkelijk kunnen meerijden met de (groot)ouders. Ook het weer speelt hierbij een rol. De scholengemeenschap hoopt nog meer leerlingen ervan te overtuigen om in de toekomst de auto aan de kant te laten staan. De Lijn gaat alvast aan de slag met de resultaten.
Francy Peeters, directeur De Lijn Vlaams-Brabant: “Het doet ons uiteraard plezier te weten dat we in deze regio zo veel jongeren op een veilige en duurzame manier naar school brengen. Maar de enquête is voor ons vooral een belangrijke bron van informatie. We zien wat goed loopt, maar we leren bijvoorbeeld ook waar er nog nood is aan meer capaciteit of op welke vlakken we onze dienstverlening nog kunnen verbeteren.”.

%d bloggers liken dit: