PAJOTTENLAND: – Heel wat Pajotten zijn eigenaar van prachtige stukjes landschap: tuinen, hagen, weiden… Heb je zelf zo’n mooi stukje Pajottenland? Ga aan de slag met de praktijkhandleiding ‘Landschap in beweging!’ en word fiere landschapsbouwer. Laat je inspireren door oud kaartmateriaal en voer een historisch onderzoek naar jouw tuin of buurt. Herstel kleine landschapselementen: boomgaarden, poelen, hagen… of leg er nieuwe aan.

De nieuwe praktijkhandleiding ‘Landschap in beweging: word landschapsbouwer!’ bundelt meer dan 10 jaar praktijkervaring, tips en projecten van het Regionaal Landschap. Geïnteresseerden vinden er praktische informatie over historisch kaartmateriaal, streekeigen plantgoed, hagen & heggen, poelen, boomgaarden, knotbomen en subsidiemogelijkheden.

Als voorbereiding op de handleiding heeft het Regionaal Landschap de voorbije twee jaar 11 voorbeeldprojecten uitgevoerd bij enthousiaste eigenaars van oude hoeves in Bever, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal. Veedrinkpoelen werden hersteld en brengen opnieuw leven voor amfibieën, libellen en waterplanten. Met de aanplant van hagen, houtkanten en een hoogstamboomgaard worden de hoeves opnieuw een groene oase voor vogels, vlinders en andere natuur.

Een van deze projecten is uitgevoerd bij de familie Frisch-Plasman in Bever. Het Regionaal Landschap zorgde er voor het aanplanten van knotwilgen rond de bestaande poel, het omzomen van een bestaande boomgaard met een meidoornhaag en de plaatsing van twee takkenrillen. In de weide werden verspreid hoogstamfruitbomen aangeplant met achteraan in de weide de aanplant van een houtkant.

De praktijkhandleiding kan je vanaf 15 april 2011 gratis downloaden via www.rlzzz.be
landschapsbouwer. Doe mee en zend warme groetjes vanuit het Pajottenlandschap van vroeger, nu en morgen! Samen werken we aan natuur en landschap en laten we iedereen genieten van de streek.

%d bloggers liken dit: