SINT-PIETERS-LEEUW: Dinsdagavond vierde Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën vzw (RLZZZ) zijn 10 jarig bestaan in het Coloma kasteel van Sint-Pieters-Leeuw.

10 jaar RLZZZ
10 jaar Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën vzw

Regionaal landschap
Een regionaal landschap is een streek met een typisch landschap en mooie natuur. Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën is actief in het Pajottenland en de zuidelijke Zennevallei in het Zuidwesten van de provincie Vlaams-Brabant. RLZZZ werken samen met jou aan natuur en landschap en ze laten iedereen genieten van onze mooie streek. Hun projecten steunen onder andere bedreigde planten en dieren van bij ons, poelen, knotbomen, trage wegen, hagen, boomgaarden en het landschap.
Organisatie
Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën vzw is een samenwerkingsverband van overheden, natuurverenigingen, landbouworganisaties, wildbeheerseenheden en toeristische verenigingen uit Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën blaast 10 kaarsjes uit!
Sinds de erkenning in 2000 is het twijgje van het Regionaal Landschap uitgegroeid tot een stevige hoogstamboom. Tijdens het verjaardagsfeestje werden memorabele momenten opgerakeld en werd er geklonken op nog veel meer plannen en projecten voor de toekomst.

An Rekkers, coördinator RLZZZ: “Het is niet toevallig dat we vandaag te gast zijn in Sint-Pieters-Leeuw. Ongeveer 20 jaar geleden sloot op een boogscheut hiervandaan de Michelin-fabriek zijn deuren. Een socio-economische kater voor de zuidelijke Zennevallei en tegelijk de directe aanleiding om via het economisch impulsfonds een tewerkstellingsproject op te starten. In de schoot van – toen nog – Econet – zorgden landschap, natuur, streekidentiteit en groene recreatie voor tal van impulsen en heel wat werk in de regio.
In 1996 sloegen 12 natuurverenigingen de handen in elkaar en richten de vzw Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën op. Al snel sprongen een vijftal gemeentebesturen mee op de kar. Daarom ook een woordje van dank aan de eerste voorzitters, Pierre Kestemont en Martin Schoukens die de vereniging mee vorm hebben gegeven”.

Kris Poelaert, voorzitter RLZZZ: “ Een blik op de gerealiseerde projecten ( zie www.rlzzz.be) laat zien dat het Regionaal landschap goed bezig is om het landschap van het mooie Pajottenland en de Zennevallei op het terrein op te waarderen.
Het RLZZZ is druk bezig, ik denk goe bezig maar het kan steeds beter.
De komende jaren willen we nog meer werk maken van een ‘gebiedsgerichte aanpak’ waarbij de hele expertise van het Regionaal Landschap wordt ingezet om afgelijnde gebieden aan te pakken vanuit biodiversiteit, erfgoed, recreatie en toerisme, duurzame landbouw en mobiliteit. Met iedereen samen zorgen we er voor dat de paradijsplekjes van het Pajottenland en de Zennevallei nog mooier, groener en toegankelijker worden en dat de inwoners van onze regio hier nog trotser op hunnen zijn.
Ook al moet dit de volgende jaren gebeuren met een veel kleiner budget voor RLZZZ!
Ik hoop dat de provincie Vlaams-Brabant hier nog iets kan aan doen.”

De Vlaamse Gemeenschap schrapt namelijk 60.000 euro subsidie voor het Regionaal Landschap.
De subsidies van de provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten blijven behouden.

Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde :” De provincie draagt de Regionaal Landschappen, en het Regionaal Lanschap Zenne, Zuun & Zoniën vandaag in het bijzonder, een warm hart toe. Alhoewel ze eigenlijk kaderen binnen de gewestelijke regelgeving, is er een nauwe band met het provinciale niveau.
We leven in woelige tijden met krappe budgetten en de Vlaamse overheid die groene boeken schrijft voor de provincie. Ikzelf wil alvast mijn persoonlijk engagement voor ondersteuning van de regionale landschappen geven. Het inspelen van diverse beleidsdomeinen en niveau’s binnen de samenwerkingsverbanden van de regionale landschappen zijn immers een typisch voorbeeld van succes dankzij goede samenwerking tussen gemeenten – provincie – intermediare organisaties.”

Meer info: www.rlzzz.be

%d bloggers liken dit: