SINT-PIETERS-LEEUW / REGIO: – WAT IS ZUIDDAG? Het concept is eenvoudig. Scholieren uit de derde graad secundair onderwijs gaan tijdens de lesuren één dag vrijwillig werken bij een bedrijf, organisatie of particulier uit hun buurt. Hun vergoeding staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden.

Lokale bedrijven, organisaties en particulieren bieden op 21 oktober 2010 ‘werkplaatsen’ aan, of de leerlingen gaan zelf op zoek naar een plekje. ZuidDag vzw maakt een inventaris van aangeboden jobs in de online jobbank: jobbank.zuiddag.be
Een educatieve lesweek met onder meer een kleurrijk bezoek en een themafilm van de Zuiderse jongeren uit het gekozen project gaat deze ‘werkdag’ vooraf. Tijdens de internationale week komen de Zuiderse jongeren lesgeven aan de Belgische studenten om de Noord-Zuid verhoudingen tastbaar te maken.
Omdat alle scholieren zouden weten waar hun verdiende centen naar toe gaan, krijgen zij op school bezoek van de Indonesische jongeren. Die zijn op dit moment 3 weken in België en gaan in de scholen vertellen over hun project in Indonesië en motiveren de jongeren. In juli gingen al 8 Vlaamse jongeren met Zuiddag op inleefreis naar Indonesië om met eigen ogen te zien wat het probleem is.

Er zijn voor deze editie van Zuiddag heel wat leuke werkplekken. Korpschef van de politie van Sint-Pieters-Leeuw Marc Crispel deelt op 21 oktober zijn positie met een scholier. In Halle waar het vijf jaar geleden allemaal begon neemt burgemeester Dirk Pieters voor één dag een jongere op sleeptouw. Groep Colruyt maakt meer dan 100 jobs vrij, waaronder ook de taak als CEO van het bedrijf.

Dit jaar wordt er geld ingezameld voor jongerenprojecten (van Vredeseilanden) op Bali en Java. De klemtoon ligt op de bewustmaking van jongeren van het belang van een gezonde voeding.
De vorige edities van ZuidDag steunden de volgende projecten:

2009 – Oeganda;: Ondersteuning voor het opzetten van land-en tuinbouwscholen in Lira, Oeganda.
Belgische ngo-partner: Vredeseilanden
Oegandese partner: VECO – Oeganda/ 3 secundaire scholen in de streek van Lira

In 2009 werd tenminste 90.000 euro bij elkaar gewerkt om 3 bestaande secundaire scholen om te vormen tot land- en tuinbouwscholen, met een modelboerderij, dat zal dienstdoen om nieuwe technieken door te geven aan de families van de schoolgaande leerlingen. De opstart van het project vangt aan in februari van dit jaar.Het is ook hier de bedoeling na de steun van ZuidDag een autonome werking uit te bouwen. Want ‘jonge boeren verdienen beter’!

Meer info: http://www.zuiddag.be

Share

%d bloggers liken dit: