BELGIË / RUISBROEK: – De federale politie organiseerde vandaag een grootschalige controleactie: automobilisten op de autosnelwegen werden oa. In Ruisbroek gecontroleerd op het dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van GSM achter het stuur.

Elke automobilist kon tijdens zijn verplaatsing meerdere malen gecontroleerd worden.
Het is de eerste keer dat de federale politie een nationale actie organiseert op het dragen van de veiligheidsgordel en bellen achter het stuur. Meer dan 100 politieambtenaren namen aan de actie deel.

Het niet-dragen van de veiligheidsgordel is een van de factoren die de fysische gevolgen van ongevallen negatief kunnen beïnvloeden. Het gebruik van een GSM achter het stuur leidt tot een verminderde concentratie en beïnvloedt dus de kans om een ongeluk te krijgen. Een bijzondere sensibilisering van de weggebruiker zou kunnen bijdragen tot een vermindering van verkeersongevallen.

Op de Brusselse Binnenring ter hoogte van de parking van Ruisbroek was er ook een sensibiliseringsactie in samenwerking met het BIVV.
Automobilisten in overtreding werden uitgenodigd om de stand van het BIVV te bezoeken, of plaats te nemen in de tuimelwagen die voorzien werd door de federale politie.

Hoofdcommissaris Michaël Jonniaux, directeur van de wegpolitie: “ Bedoeling is om overtreders te sensibiliseren voor de gevaren van het niet dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van de GSM achter het stuur.
UPDATE: Bij deze  actie genoemd  ‘National action on highways (NAWAY)’ werden 1.555 bestuurders gecontroleerd.
556 van de gecontroleerde automobilisten droegen hun veiligheidsgordel niet en 63 gebruikten hun GSM achter het stuur. In totaal werden 1.005 ademtesten uitgevoerd: 9 personen reden onder invloed van alcohol, bij 2 hiervan heeft het parket beslist om het rijbewijs voor 15 dagen in te trekken.

Resultaten (17 dispositieven op 19)
– gecontroleerde voertuigen: 1.555
– nalaten van gordeldracht : 556
o waarvan 112 plaatsgenomen hebben in de tuimelwagen (op de parking Ruisbroek) om hen te sensibiliseren voor de gevaren van het niet dragen van de veilligheidsgordel.
o waarvan 444 onmiddellijke inningen voor het niet dragen van de gordel
– gsm achter het stuur: 63 onmiddellijke inningen
– andere overtredingen: 14 niet-verzekerde voertuigen, 1 voor het niet respecteren van de rij- en rusttijden en 28 voor ontbreken van het inschrijvingsbewijs
– ademtesten: 1.005 personen gecontroleerd
o waarvan 9 onder invloed: 4 intrekkingen rijbewijs 3 uur, 3 intrekkingen 6 uur en 2 intrekkingen door het parket voor 15 dagen

Share

%d bloggers liken dit: