SINT-PIETERS-LEEUW: – Gaston Wauters aan de Rink 32 te Sint-Pieters-Leeuw mag zijn Vlaamse boerenpaté, droge worsten en plat spéciale voortaan erkende Vlaamse streekproducten noemen.


Vlaamse boerenpaté

Boerenpaté maakt deel uit van de eenvoudige varkensslachtbereidingen. Varkenslever, -vlees en -vet worden gemalen en gemengd, gekruid en in een terrine gebakken. De kruiden verschillen niet alleen van regio tot regio, maar ook van slager tot slager.
Gaston Wauters maakt paté met een vrij fijne structuur en een mooie bruine korst. Hij is flink gekruid met o.a. koriander en kardemom. De smeuïgheid wordt gegarandeerd door het veelvuldig overgieten van de gebakken paté met bouillon.

Droge worsten uit het Pajottenland

Onder de kerktoren van Sint-Pieters-Leeuw vestigde vader Wauters zich in 1946 als beenhouwer. De stiel had hij geleerd rond het slachthuis van Anderlecht. Een van zijn succesproducten werden de droge worsten, een traditie die door zoon Gaston wordt voortgezet. Deze droge worsten worden bereid met varkensschouders en buikspek; het vlees wordt niet al te grof gemalen en flink gekruid o.a. met foelie, muskaatnoot en gember. Hij maakt zowel ringworsten van ongeveer 35 cm lang als de typische droge worstjes. De klant kan zelf kiezen voor korter of langer gedroogde worsten. Nog malse of al hard gedroogde worsten, beide zijn heerlijk met een glas oude geuze!

Plat spéciale uit het Pajottenland

In Zuidwest-Brussel en het Pajottenland staat de “plat spéciale” steevast op de menukaart van teerfeesten, kermissen en eetfestijnen van lokale verenigingen. En steevast met spellingsfout, want het moet eigenlijk “plat spécial” zonder “e” zijn. In 1957 vermeldt Gaston Clément de bereiding in zijn werk “Gastronomie et Folklore de chez nous” met als hoofdingrediënt de varkenskop met z’n tong, maar naargelang het aantal deelnemers werd dit aangevuld met andere stukken varkenvlees.

Gaston Wauters maakt deze “plat spéciale” nog volgens de traditie: varkenstongen in een tomatensaus met madera en champignons. Bij hem hoeft het geen feest te zijn, maar kan je de “plat” dagelijks aankopen.

Share

%d bloggers liken dit: