RUISBROEK: – Vannacht rond 1 uur woedde een hevige brand aan Sporthal A.J. Braillard in Ruisbroek. Het sportcomplex is van binnen bijna helemaal afgebrand. Er vielen geen gewonden.

brand sportcentrum AJ Braillard te Ruisbroek - Sint-Pieters-Leeuw
BRAND sportcentrum AJ Braillard - De buitenmuren staan nog recht (instortingsgevaar!) binnen is het dak gedeeltelijk ingestort en is alles verwoest door de brand
brand sportcentrum AJ Braillard te Ruisbroek - Sint-Pieters-Leeuw
brand sportcentrum AJ Braillard : de cafetaria

De bewoners van een appartement aan de sporthal raakten op tijd weg.
Er waren brandweerploegen van Halle, Lennik, Brussel en  de civiele bescherming van Liedekerke nodig om het vuur te bestrijden. Op een bepaald moment was er water te kort en kwamen er nog extra ploegen ter versterking van Tubize en Zaventem.
Het sportcomplex van 6000 vierkante meter is onbruikbaar.
.
Burgemeester Lieve Vanlinthout: ” Een deel van het dak in het midden van de zaal is ingestort. De cafetaria is helemaal uitgebrand. Dus dat wordt een groot probleem om dat hier op korte tijd allemaal te vervangen.

Een onderzoek door een branddeskundige van het Brusselse parket moet  duidelijkheid brengen hoe de brand is ontstaan.

Burgemeester Lieve Vanlinthout: “Om 0u50 heeft een patrouille van de lokale politie die aan de sporthal patrouilleerde een walm waargenomen. Toen ze zich naar de achterkant van de sporthal begaven waar de cafetaria zich bevindt, hebben ze vlammen waargenomen.

Op dit moment wordt er nog nageblust.
De brand is een drama voor de sportclubs die gebruik maakten van de sporthal.

Zo was er voor zaterdag door Gympie een wedstrijd lange mat en tumbling gepland voor  de federatie Gym en Dans Vlaanderen.

UPDATE 7u50:

De schade is enorm, de rechterkant aan de cafetaria is volledig verwoest. De voorgevel staat nog overeind maar binnenin is de schade groot.
Er dreigt ook nog steeds instortingsgevaar.

Burgemeester Lieve Vanlinthout: “Ik vrees dat we het gebouw met de grond gaan moeten gelijk maken. Ik vermoed dat dit de snelste en meest rendabele oplossing zal zijn.
Het is een zeer zware dobber voor de gemeente. Niet alleen financieel  maar ook voor onze talrijke sportclubs en verenigingen die dagelijks,  zeven dagen op zeven van ‘s morgens tot s’ avonds gebruik maakten van deze sporthal.

De getroffen clubs zijn onder andere: De volleybalclub Ruisbroek 84 , de Leeuwse badmintonclub,Turnsport Verbroedering-Ruisbroek, De Ruisbroekse Tennisclub, Gympie, de zaalvoetbal ploegen z.v.c. Central Boys & z.v.c. Ruisbroek,…

UPDATE 10 uur:

www.leeuwsebc.be: Wegens omstandigheden, sporthal A.J. Braillard afgebrand, zullen zeker al deze week alle uren van onze club geschorst worden.Het bestuur zal zo snel mogelijk voor een oplossing zorgen, zodat ook de leden actief kunnen blijven spelen. Meer info volgt zeker.

http://turnsport-verbroedering.spaces.live.com: Beste leden, in de sporthal van Ruisbroek woedde deze nacht een zware brand die het gebouw momenteel onbruikbaar maakt. De lessen gaan voorlopig niet door tot we een oplossing gevonden hebben. Wij houden jullie op de hoogte. Het bestuur.

www.Gympie.be : Jullie hebben waarschijnlijk al het slechte nieuws gehoord dat de sporthal in ruisbroek is afgebrand. Deze week zullen er geen lessen meer plaatsvinden voor de groepen die les hebben in Ruisbroek. Er wordt zo snel mogelijk naar een oplossing gezocht! en we houden jullie op de hoogte! de wedstrijd van nu zaterdag is uiteraard ook afgelast en zal verplaatst worden naar een latere datum. sportieve groeten het gympie-team

UPDATE 11 uur:

Ben Braillard
Ben Braillard

Reactie Ben Braillard:Mijn grootvader, A.J. Braillard was de laatste burgemeester van Ruisbroek voor de fusie met Sint-Pieters-Leeuw in 1977. Hij liet de sporthal destijds bouwen. Ik kwam er in de jaren 80 vrij vaak. Het was een plaats waar sport en plezier hand in hand gingen en waar de gezellige uren voorbij vlogen. Het is een belangrijk stukje ‘familiegeschiedenis’ dat door de vlammen werd verwoest. Een herinnering aan een man die voor mij heel speciaal was, is en blijft. En uiteraard is dit ook gewoon een zware klap voor Leeuw en zijn sporters.”

Update 11u30:

– De gemeenten Beersel, Halle en Sint-Genesius-Rode bekijken de planningen van hun sporthallen om te zien of ze kunnen bijspringen.

– Wouter De Smedt startte intussen reeds een facebook group op:
‘geef ons snel ne nieuwe sporthal en cafetaria’
je kan lid worden via: www.facebook.com/group.php?gid=282300768057

Wouter De Smedt: “Door deze brand en de bijhorende schade aan de sporthal zal het waarschijnlijk nog een tijdje duren voor er weer kan gesport worden in ruisbroek.
Vele verenigingen zoals oa. volleybalclub ruisbroek 84, badmintonclub, turnclubs zullen tijdelijk wel andere oorden moeten opzoeken voor het uitoefenen van hun activiteiten. En dit zal ongetwijfeld veel moeite kosten om iedereen terug aan het sporten te krijgen. De uren in de sporthal waren zoiezo al beperkt wegens het grote aantal verenigingen die deze sporthal gebruikten, en deze moeten nu dus noodgedwongen naar een (tijdelijke) andere locatie die misschien verspreid zal liggen over de gemeenst sint-pieters leeuw en misschien ook omringende gemeenten. In deze groep kunnen mensen misschien tips geven waar er eventueel nog uren vrij zijn in sporthallen in de buurt om zo de verschillende getroffen verenigingen te helpen.”

Update 14 uur:

– De brand is vermoedelijk uitgebroken in de cafetaria.
Uitbater Luc Dedobbeleer vermoed  door een kortsluiting.

cafetaria uitbater Luc Dedobbeleer:
Omstreeks 23u30 kreeg ik van mijn collega plots een telefoontje.
Dat al de spotten begonnen te springen, de TV is uit gevlogen, de koffiemachine is stuk gegaan. We vermoeden toen dat er in één keer veel elektriciteit door de leidingen is gegaan, of zoiets, teveel spanning,… We weten het niet.

Onderstaand enkele archieffoto’s van ‘Sporthal AJ Braillard’.
Een sportzaal en cafetaria die  geliefd was bij zijn sporters en buurtbewoners.


*

Lees ook de berichten die we de dagen na de brand maakten:

03/02/10 Volleybalclub Ruisbroek 84 blijft niet niet bij de pakken zitten
03/02/10 Gympie zoekt zalen en turn-toestellen
04/02/10 Turnsport Verbroedering krijgt medewerking van scholen
04/02/10 Brand sporthal – stand van zaken woensdag 4 februari 2010
.

Share

22 comments

 1. ik ben een speler die in de C-jeugd jongens speelt het is bijna ongelooflijk wat er daar gebeurt is je herkent het bijna niet meer ik zou graag nieuwe foto’s zien als dat kan daaaag

 2. Het is heel erg deze brand ! Er is al een tekort aan sportmogelijkheden overal en nu dit ! Wij zitten in deze zaal met onze wedstrijdploegen (turnen) en de wedstrijdperiode staat voor de deur. Nu we geen zaal meer hebben en als onze wedstrijdtoestellen in de vlammen zijn opgegaan hebben we een groot probleem. De gymnasten oefenen uren per week om hun wedstrijd aan te kunnen en nu ???? Hopelijk komt er snel een oplossing.
  Het is zeer erg voor alle sportclubs die in deze sporthal terecht konden om hun sport te beoefenen.
  Veel moed aan iedereen.

 3. Heel erg wat er nu gebeurt is.
  Ik heb daar vroeger zelf ook nog geturnd en af en toe in het cafetaria met mijn ouders gaan eten.
  Nu wonen wij wel een eindje verder (in Kester) maar onze dochter (6 jaar) gaat nu nog altijd naar de vrije basisschool in Ruisbroek en heeft heel veel verdriet om dit gebeuren. Het is nu al de 2de maal dat zij een brand in haar omgeving meemaakt. Eerst in haar school en nu in de sporthall.
  Wij gingen daar wel rond lopen vertelt ze verdrietig.
  Gelukkig waren er geen gewonden. Een gebouw kan herbouwd worden maar een mensenleven is niet ter herleven.
  Hopelijk komt alles nog goed en kan Ruisbroek later nog met een nieuwe sporthal verdergaan, want er is al zo weinig plaats voor alle clubs.
  Veel steun en moed voor iedereen van onze ganse familie.
  Ronsijn – Paridaens en Paridaens – Dekoninck.

 4. Dat is héél erg
  Hopelijk komt er het snelst mogelijk een nieuwe sporthal
  Ik heb gehoord dat iemand iets wist met problemen met de lichten
  Hopelijk vinden ze snel een oplossing

 5. ik kan het bijna niet gelove.
  ik turnde 10 uur per week in die zaal.
  ik zit in gympie.
  normaal hadden deze zaterdag een wedstrijd,maar die gaat later door.
  op de foto’s kan ik de sportzaal helemaal niet herkennen!!!!!!!

  HET IS SUPER ERG ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

 6. hej,

  Ik heb zaterdag de match Ruisbroek-Schepdaal nog gefloten bij jullie!
  Het was dan vandemorgen ook een shock om te horen dat jullie (mooie) sporthal is afgebrand.

  Zelf heb ik daar ook al enkele matchen gespeeld en zou er binnen 1,5 maand een match moeten spelen.

  Ik vind dit verschrikkelijk, ook omdat de mensen er zeker nog leven voor de volleybal!

  Ik wens jullie veel sterkte en moed en ik denk dan dat ik mag spreken voor de hele volleybal van Opwijk!

 7. Verschrikkelijk !!! Ik woon al een tijdje niet meer in het land, maar heb dit juist vernomen,…ik vind het vreselijk wat er gebeurd is. Ik heb in de sporthal van Ruisbroek jarenlang zo goeie momenten gehad met de turnclub verbroedering Ruisbroek, turnfeesten,jarenlang jazzdans gevolgd, getennist, gesquashd, in de cafeteria gezellig een glaske drinken.
  Als ik die foto’s bekijk krijg ik gewoon tranen in mijn ogen..
  Ik hoop dat er snel terug een nieuw sporthal zal gebouwd worden, ik kan het gewoon niet geloven. Sterkt allemaal !

 8. al die mooie herineringen die in vlam op gaan ik speel zelf in ruisbroek 84 bij de volleybal en ik hoop dat we veel steun zullen krijgen van andere clubs!

 9. het is erg spijtig dat er brand is en de sporthal werd 7 dagen op 7 gebruikt en ik doe dans en turnen bij natalie, patsie ,petra en wendy

 10. het is spijtig dat het sportal gebrand heeft en ik hoop dat het terug gemaakt zal zijn ik ben ghizlaine en ik dans bij natalie
  dank u

 11. Lieve sporters,
  Ik leef enorm met jullie mee en ben de vorige week constant bezig geweest oplossingen te vinden voor alle clubs die getroffen zijn bij de brand. De solidariteit onder de clubs deed mij enorm deugd!!!
  Zeker Vc Zuun heeft zijn best gedaan tegemoet te komen aan volley Ruisbroek 84 !!! Waarvoor dank!!!!
  Maar ook de buurgemeente Beersel deed een enorme geste: de clubs die terecht kunnen in hun sporthallen mogen gebruik maken van de infra aan het tarief van Leeuw.
  De infra van het St-Niklaasinstituut mag gebruikt worden aan het tarief van Bloso.
  Het gemeentebestuur is door dit voorval ook zwaar getroffen! In tijden van crisis moet er een nieuw rusthuis en een nieuwe school gebouwd worden. En nu moet er plots uit het niks geld gevonden worden om onze mensen opnieuw te kunnen laten sporten. Iedereen staat achter de sporters zonder twijfel, maar ik hoop op begrip van iedereen. Veel materiaal is gered, maar nu afwachten op de verslagen van experts en de verzekering. Solidariteit van alle clubs zal ons als sportverenigingen van sint-Pieters-Leeuw, een sportieve gemeente, sterk maken!!! De sportdienst staat volledig achter alle clubs!!!!!
  Reken op ons!!! Sterkte aan iedereen!!! Caroline

 12. jha het is erg wat er gebeurd is. Khad daar helle mooie heringingen maar ook slechte maar het meeste goe :-) . Khoop da wel snel een nieuwe sporthal hebben. Melissa

  1. ja ij hedden hele goeie herineringen het was een beetje als een twede huis

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: