VLAAMS-BRABANT / SINT-PIETERS-LEEUW: – De provincie Vlaams-Brabant en de netbeheerders Eandis en PBE lanceerden in eind 2008 een oproep voor een gezamenlijke aanbesteding voor de uitvoering van energieaudits in gemeentelijke gebouwen. Daarmee kunnen de gemeenten effectief werk maken van een efficiënter, goedkoper en milieuvriendelijker energiebeheer.

De uitvoering van energieaudits in gemeentelijke gebouwen start  in december 2009.
34 gemeenten in Vlaams-Brabant reageerden positief (meer dan de helft). Zij willen duidelijk het energiebeer in hun 104 gebouwen

•efficiënter
•goedkoper en
•vooral energiezuinigern.

Sint-Pieters-Leeuw zal door beheerder Eandis 6 audits laten uitvoeren.

Vanaf december start de firma Cenergie met de uitvoering van de energieaudits. De

netbeheerders Eandis en PBE voeren bovendien voor elke gemeente die inschreef op het project één gratis energieaudit uit. Zo bleven er nog 70 gebouwen uit 27 gemeenten over die deelnemen aan de gezamenlijke aanbesteding. De uitvoering van de audits zal iets minder dan anderhalf jaar duren. Door een samenaankoop kan de prijs van de energieaudits voor de gemeenten sterk gedrukt worden. De 70 audits zullen in het totaal zo’n 220.000 tot 240.000 euro kosten.

Om het voor de gemeenten nog aantrekkelijker te maken om deel te nemen aan de samenaankoop, werden er door het provinciebestuur subsidies aangevraagd bij het Vlaams Gewest. Begin september keurde de Vlaamse overheid de subsidies goed, zodat de deelnemende gemeenten 50% van hun kosten terug betaald zullen krijgen.

Daarnaast voorziet ook de provincie Vlaams-Brabant zelf een eenmalige provinciale subsidie. De subsidie bedraagt 20% op de netto-aankoopprijs van de energieaudits, met een maximum van 1.000 euro per energieaudit. Door de gezamenlijke aanbesteding en de provinciale en Vlaamse subsidies, die samen zo’n 66% van de aankoopprijs bedragen, werd de uitvoering van de energieaudits een stuk goedkoper gemaakt.

bron: provincie Vlaams-Brabant

Share

%d bloggers liken dit: